Langlaufers vechten mooie strijd uit in estafettes, Johaug bijna verrast

De World Cup langlaufen streek in het weekeinde neer in Lahti. Er stonden vier wedstrijden op het programma, waaronder twee estafettes - een vrij zeldzaam onderdeel gedurende het seizoen. Het leverde vier mooie wedstrijden op, de een wat spannender dan de andere.

10km klassiek vrouwen
Therese Johaug is standaard de beste van iedereen als het in klassieke stijl en/of over een langere afstand gaat en dat was nu niet anders. Wat wél anders was, was het verschil: de jonge Zweedse Ebba Andersson bleef kilometer na kilometer in de buurt en gaf op de finish slechts 3,4 seconden toe op Johaug. Voor eigen publiek ging Krista Pärmäkoski in de slotfase nog onderuit, maar op 11,8 seconden zette ze alsnog keurig de derde tijd neer - ook zonder val zou ze in principe derde zijn geworden. De nog jongere Zweedse Frida Karlsson zat er ook weer goed bij en werd op 21,9 seconden vierde.

15km klassiek mannen
Voor eigen publiek stond er geen maat op klassieke specialist Iivo Niskanen, die alleen de Russische specialist Alexander Bolshunov nog een beetje in de buurt zag eindigen: +10,1 seconden. De Noor Hans Christer Holund gaf 28,8 seconden toe en dat was genoeg voor de derde plek, voor de toch vrij onbekende Rus Ilia Semikov.

Niskanen geeft alles tot en met de finish (Pro Shots/Action Images)
Niskanen geeft alles tot en met de finish (Pro Shots/Action Images)

Estafette vrouwen - 4x5km
De Finse Johanna Matintalo begon verrassend goed en sloeg aan het einde zelfs een gaatje, waarna haar teamgenote Kerttu Niskanen al snel bij werd gehaald door de tweede Zweedse, Frida Karlsson, en de tweede Noorse, Ingvild Flugstad Østberg. Zij moest de andere twee echter weer een beetje laten gaan en dus wisselde Noorwegen vijf tellen achter Finland en Zweden, hoewel Therese Johaug al snel aansloot bij Laura Mononen (Finland) en Rebecca Öhrn (Zweden).

Johaug sloeg niet geheel verrassend een fors gat richting Mononen, die het net binnen de halve minuut hield, terwijl de op dit niveau uiterst onervaren Öhrn meer dan een minuut inleverde en samen met Rusland wisselde. De Duitse slotloopster Sofie Krehl sloot indrukwekkend snel aan bij Yana Kirpichenko (Rusland) en Maja Dahlqvist (Zweden), maar in de afdaling ging ze onderuit en dus waren de Duitse podiumkansen ook ineens weer verdwenen.

De Noorse slotloopster Heidi Weng kwam geen seconde in de problemen en hengelde de winst binnen, Krista Pärmäkoski deed de thuisfans juichen voor de tweede plek. Om plek drie werd nog wel geknokt en met meer moeite dan verwacht wist Dahlqvist de Russische Kirpichenko er in de sprint toch gewoon op te leggen.

Estafette mannen - 4x7.5km
Pål Golberg en Ilia Semikov wisselden voor Noorwegen en Rusland-1 als eersten, op korte afstand gevolgd door Lauri Vuorinen (Finland-1), Giandomenico Salvadori (Italië), Thomas Bing (Duitsland) en Andrey Sobakarev (Rusland-2). Florian Notz kon het voor de Duitsers niet bolwerken, de overige vijf ploegen bleven ondanks herhaalde aanvallen van Iivo Niskanen (Finland-1), Hans Christer Holund (Noorwegen) en Alexander Bessmertnykh (Rusland-1) bij elkaar.

Duitsland, Zwitserland, Kazachstan en Zweden sloten in de derde groep lopers al vrij snel aan in de vrije stijl, maar die laatste twee moesten er ook rap weer af. Ivan Yakimushkin (Rusland-2) trok het gas nog even open, Denis Spitsov (Rusland-1), Sjur Røthe (Noorwegen) en Lucas Bögl (Duitsland) volgden, terwijl Stefano Gardener (Italië) en Jason Rüesch (Zwitserland) de schade nog beperkt konden houden. Pertty Hyvarinen (Finland) haakte af en de thuisploeg leek min of meer klaar.

De laatste ronde van 2,5 kilometer werd aangevangen door een kopgroep van vijf man: Johannes Høsflot Klæbo (Noorwegen), Andrey Melnichenko (Rusland-1), Artem Maltsev (Rusland-2), Stefan Zelger (Italië) en Roman Furger (Zwitserland), hoewel Sebastian Eisenlauer (Duitsland) en Ristomatti Hakola (Finland) snel aansloten.

Klæbo, Melnichenko, Furger en de verrassende Zelger bleven over, maar in de sprint stond er geen maat op Klæbo. Noorwegen won dus, Furger sprintte Melnichenko eruit en bracht Zwitserland naar een geweldige tweede plek, de eerste podiumplek sinds ze in 2010 in La Clusaz wonnen, voor Rusland en Italië.

Klæbo legt de rest erop (Pro Shots/Action Images)
Klæbo legt de rest erop (Pro Shots/Action Images)