Baansprinter Lavreysen weer wereldkampioen na winst op Hoogland

De slotdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Duitse Berlijn heeft nog eens Nederlands succes opgeleverd. Dat zat er op de sprint bij de mannen ook wel dik in en met twee Nederlandse finalisten was het goud in elk geval al binnen.

Individuele sprint mannen
In de eerste van maximaal drie finaleritten tussen de twee Nederlandse topfavorieten opende Jeffrey Hoogland de aanval, maar Harrie Lavreysen knalde er overheen en kwam op 1-0. De tweede heat verliep niet heel anders en met overmacht snelde Lavreysen opnieuw naar de wereldtitel, terwijl Hoogland opnieuw zilver pakte. De Pool Mateusz Rudyk won vorig jaar brons, maar werd in de kleine finale nu met 2-0 afgetroefd door de Maleisische Pocket Rocket Azizul Awang.

Puntenkoers vrouwen
Kirsten Wild was de Nederlandse troef voor goud en ze begon aardig door al vroeg een ronde voorsprong te pakken, samen met onder meer haar Amerikaanse concurrente Jennifer Valente. Halverwege ging het echter fout: de tegenwoordig voor Oezbekistan rijdende veterane Olga Zabelinskaya kegelde Wild met een domme actie onderuit, waarna de Nederlandse er nauwelijks meer echt aan te pas kwam.

Ze eindigde als zesde, het goud ging naar de Britse Elinor Barker, die twee ronden pakte en Valente zo met zilver liet staan. De Noorse Anita Yvonne Stenberg reed nog naar winst in de laatste sprint en wipte zo over Zabelinskaya naar het brons.

Lavreysen gaat als dubbel wereldkampioen naar de Olympische Spelen (Pro Shots/Action Images)
Lavreysen gaat als dubbel wereldkampioen naar de Olympische Spelen (Pro Shots/Action Images)

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen kwam er in de halve finales totaal niet aan te pas, maar eindigde wel als zevende na winst in de kleine finale, waarin het halve veld achter haar stevig onderuit ging. Shanne Braspennincx werd in de kwartfinales uitgeschakeld, nadat ze in de heats nog grote indruk maakte.

In de finale kroonde de 22-jarige Emma Hinze zich definitief tot de koningin van haar thuis-WK: na goud op de teamsprint en goud op de individuele sprint nam ze in de keirinfinale vroeg de leiding, die ze geen moment meer af zou staan. Achter de drievoudig wereldkampioene ging het zilver naar de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin, voor de Australische Stephanie Morton.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik kwamen namens Nederland wat laat op gang, maar deden daarna wel volop mee om het zilver, achter de ongenaakbare Deense leiders Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv. In een razendspannende slotfase grepen de Nederlanders echter naast de medailles: de Nieuw-Zeelanders Campbell Stewart/Aaron Gate en de Duitsers Roger Kluge/Theo Reinhardt gingen er voorbij en pakten zilver en brons.