Sensationeel duel om WK-goud skeletonsters Hermann en Gilardoni

Op het wereldkampioenschap skeleton in het Duitse Altenberg is de strijd om de wereldtitel bij de vrouwen ook beslecht. Net als bij de mannen leverde dat een ware thriller op, die pas in de allerlaatste meters beslist werd.

De Zwitserse Marina Gilardoni was met afstand de grote sensatie van de eerste run: ze noteerde niet alleen de snelste tijd, met een voorsprong van 0,31 seconden op het Russische startkanon Elena Nikitina sloeg ze ook een enorm gat. Jane Channell uit Canada wist met 0,40 seconden en plek twee ook behoorlijk te verrassen, de Oostenrijkse Janine Flock schoof aan op 0,54 seconden en pas daarna volgden de Duitse dames Tina Hermann (+0,56), Sophia Griebel (+0,69), Jacqueline Lölling (+0,70) en Anna Fernstädtova (+0,70), die tegenwoordig uitkomt voor Tsjechië. De dit seizoen flink met blessures kampende Kimberley Bos deed het uitstekend en noteerde op 1,27 seconden de twaalfde tijd.

In run twee nam Lölling maar liefst 0,40 seconden afstand van Fernstädtova, waarna Griebel drie honderdsten achter de Tsjechische terecht kwam. Hermann haalde op haar beurt weer uit en ging nog eens 0,48 seconden sneller dan Lölling, waarna ze Flock op 0,47 zag finishen. Channell ging volledig de mist in, leverde 1,40 seconden in en viel vijf plekken terug. Nikitina hield ook geen stand en kwam 0,14 seconden achter Hermann terecht, maar Gilardoni wist haar voorsprong zelfs uit te breiden naar 0,63 seconden, een ongekende eerste dag voor de Zwitserse. Bos viel met een matige run terug naar plek zestien op 3,05 seconden van de eerste plaats.

Marina Gilardoni was de absolute sensatie van dag één (Pro Shots/Zuma Press)
Marina Gilardoni was de absolute sensatie van dag één (Pro Shots/Zuma Press)

Gilardoni begon ook op dag twee uitstekend en Hermann verloor nog eens wat tijd naar 0,63 seconden in de derde run, Nikitina verdubbelde haar achterstand bijna naar 1,44 seconden. Met een indrukwekkende run nestelde Flock zich daar op 0,95 seconden van Gilardoni tussen en ook Lölling (+1,23) ging voorbij aan de Russische startraket. Bos verloor weer tijd, maar hield haar zestiende plek wel vast, dit keer op 4,20 seconden van leidster Gilardoni.

In de beslissende vierde run verbeterde Nikitina voor de derde keer het startrecord en verdedigde ze haar vijfde plek, waarna Lölling 0,11 seconden sneller ging en de toch wat teleurstellende plek vier veilig stelde. Flock leverde wat van haar voorsprong op de Duitse in, maar was wel 0,18 seconden sneller en pakte zo minstens brons. Hermann ging als voorlaatste naar beneden en de tweevoudig wereldkampioene zette een werkelijk fenomenaal baanrecord neer: ze dook 1,21 seconden onder de tijd van Flock en zette de druk zo vól op leidster Gilardoni, die voor het eerst in haar leven om de wereldtitel mocht gaan glijden.

Gilardoni startte iets minder snel dan in haar eerdere drie runs en leverde haar voorsprong op Hermann beetje bij beetje in. De bizarre run van de Duitse bleek nu dan ook te snel voor Gilardoni: de Zwitserse moest zich gewonnen geven en pakte op 0,22 seconden het zilver, Flock ging met brons naar huis. Bos steeg nog een plekje en sloot haar uiterst moeizame seizoen af met een vijftiende plek.

Wereldrun van Hermann