Deense baanrenners knallen naar wereldrecord op WK, teamsprinters halen uit

Op het WK baanwielrennen in Berlijn is op de allereerste middag al een wereldrecord gereden. Op welgeteld het tweede onderdeel van het WK, de kwalificatie voor de ploegenachtervolging bij de mannen, reden de Denen naar de snelste tijd ooit.

In februari vorig jaar reden de Australiërs op het WK in het Poolse Pruszkow naar 3:48,012 minuten en dit seizoen werd dat in de World Cup al meerdere malen benaderd. Dat deden meerdere teams nu, maar alleen Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen doken er met een indrukwekkende 3:46,579 minuten daadwerkelijk onderdoor - goed voor een gemiddelde snelheid van 63,554 kilometer per uur over de vier kilometer lange wedstrijd.

Kyra Lamberink en Steffie van der Peet openden het bal voor Nederland in de kwalificatie van de teamsprint, waarin het duo met 32,929 seconden als zevende eindigde - top-8 is nodig om naar de eerste ronde te mogen. Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova uit Rusland, tweevoudig wereldkampioenen, waren met 32,461 seconden het snelst. In de eerste ronde rijden Lamberink en Van der Peet tegen Chen Feifei en Zhong Tianshi uit China. De twee snelste winnende teams in de eerste ronde strijden daarna om goud, de twee andere winnende teams rijden voor brons.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli begonnen als absolute topfavorieten aan de kwalificatie van de teamsprint en dat maakten ze gelijk al meer dan waar: met 41,987 seconden zetten ze veruit de snelste tijd neer - de Britten, in het olympisch jaar uiteraard ineens weer volop in de top te zien - en benaderden ze het op hoogte gereden Duitse wereldrecord tot op een dikke tiende. Büchli is dan ook nog niet eens vast onderdeel van de ploeg, Jeffrey Hoogland kan zelfs nog voor een flinke verbetering zorgen. In de eerste ronde, waar dezelfde regels gelden als bij de vrouwen, rijdt Nederland - met Hoogland - tegen de Russen.

Op het moment van schrijven rijdt Kirsten Wild in de scratch om de medailles, daarna rijden de teamsprinters de eerste ronde. Na de eerste ronde van de ploegenachtervolging bij de mannen staan de finales op de teamsprint op het programma, vanaf 21.25 uur eerst de vrouwen en dan de mannen. Het is allemaal live te zien op Eurosport.