Postuum Bronzen Kruis voor dappere dienstplichtige

Voor zijn moedige acties in het najaar van 1944 werd Rokus Visser afgelopen zaterdag postuum onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis en het Bronzen Kruis. Vissers zoon ontving het eremetaal uit handen van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Frank van Sprang.

Van Sprang schetste de omstandigheden van 17 september 1944. Nederland ging al 4 jaar gebukt onder de Duitse bezetter. De luchtlandingsoperatie Market Garden, oftewel de Slag om Arnhem, begon. De geallieerden zouden alle belangrijke bruggen in de corridor Eindhoven-Arnhem in handen krijgen om zo door te stoten naar Arnhem. Vanaf daar zou de rest van Europa snel kunnen worden bevrijd.

Hevig vuur
Rokus Visser, die zich in 1942 als dienstplichtige sergeant vrijwillig had gemeld bij een Britse commando-eenheid, landde op die 17e september op de Sonse hei bij Eindhoven. Hij maakte inmiddels deel uit van de Amerikaanse 101st Airborne Division, de eenheid die de bruggen tussen Eindhoven en Veghel moest veiligstellen.

Ondanks hevig vijandelijk vuur, lukte het Visser verbinding te leggen met het verzet in Veghel. In de weken daarna nam hij in de regio deel aan de felle strijd. Visser maakte zich daarbij ook verdienstelijk door Duitsers gevangen te nemen die zich wilden overgeven.

Zware verliezen
Visser werd vervolgens overgeplaatst naar 47 Royal Marines Command. Deze eenheid probeerde op 1 november aan land te komen in het Zeeuwse Westkapelle. De actie leidde echter tot zoveel verliezen, dat de mariniers zich moesten terugtrekken. De volgende ochtend werd een nieuwe poging gedaan, waarbij Visser de leiding had over een aantal landingsvaartuigen. Het lukte en de mariniers rukten op naar Domburg. Voor de aanvoer van munitie en afvoer van gewonden gingen ze met vaartuigen naar Veere. Dat gebeurde allemaal onder het vijandelijk vuur van scherpschutters gepositioneerd in bomen.

Diep respect
“Deze korte periode in onze nationale geschiedenis, maakte het verhaal van één man”, zei de IGK. “Het is een verhaal van moed, doorzettingsvermogen en opoffering in een tijd waarin deze eigenschappen zo hard nodig waren. Het is een verhaal dat diep respect verdient”, aldus Van Sprang.

De IGK zei het te betreuren dat Rokus Visser niet eerder de erkenning en waardering kreeg voor zijn rol in deze nationale geschiedenis. “Vandaag zijn we bijeen om dat recht te zetten.”