BobsleeŽr Friedrich schrijft historie en gaat legende voorbij

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft zich in het Duitse Altenberg laten kronen tot een van de allergrootste bobsleeërs in de historie van de sport. De Duitser pakte op zijn thuisbaan voor de zesde keer op rij de wereldtitel in de tweemansbob, waarin hij - net als in de viermansbob - ook nog eens olympisch kampioen is.

Na twee runs op zaterdag stonden de Duitsers duidelijk bovenaan, aangevoerd door de ongenaakbare Friedrich. Nico Walther volgde op 0,94 seconden, voor Johannes Lochner (+1,09) en Richard Ölsner (+1,10), met daarna de Let Oskars Kibermanis (+1,12) en de uiterst verrassende Roemeen Mihai Tentea (+1,37).

In run drie viel Walther terug naar 1,32 seconden achterstand en Lochner naar 1,47 seconden. Met 1,61 seconden achterstand bleef ook Ölsner op zijn plek staan, tot Kibermanis twee honderdsten achter Lochner aanschoof en Ölsner dus passeerde. In de beslissende vierde run nam de Oostenrijker Benjamin Maier de leiding, met de top-5 nog bovenaan de baan.

Als eerste medaillekandidaat zette juniorenwereldkampioen Ölsner geen beste run neer, hij bleef Maier zelfs maar net voor. De baan werd door de te warme omstandigheden ondertussen flink traag, maar Kibermanis bleef wel ruim voor Ölsner. Lochner dook met remmer Christopher Weber dan weer 0,14 seconden onder de tijd van de Let en diens remmer Matiss Miknis door en was daarmee zeker van een medaille.

Walther kende met Eric Franke bepaald geen lekkere run en viel niet alleen terug achter Lochner, maar ook achter Kibermanis, die daarmee ook zeker was van een medaille. Met remmer Thorsten Margis kwam Friedrich uiteraard niet meer in gevaar en de Duitse levende legende snelde met 1,65 seconden voorsprong naar het goud.

Met zijn wereldtitel schreef Friedrich indrukwekkende geschiedenis: het is zijn zesde op rij en dat was nog nooit vertoond. De legendarische Italiaan Eugenio Monti won van 1957 tot en met 1961 vijf keer op rij en pakte er later nog twee in de tweemansbob. Ook won Monti twee titels in de viermansbob, waarin Friedrich er ook twee heeft - met een kans op een derde.

Friedrich en Margis worden binnengehaald na hun legendarische zege (Pro Shots/Action Images)
Friedrich en Margis worden binnengehaald na hun legendarische zege (Pro Shots/Action Images)