Nog drie keer WK-goud Nederlandse schaatsjuniores

De slotdag van het wereldkampioenschap schaatsen voor junioren heeft nog eens flink Nederlands succes opgeleverd. De dames domineerden het hele WK al met goud op elke afstand en het allroundklassement, daar kwamen zondag nog eens drie gouden medailles bij.

Ploegenachtervolging vrouwen
Merel Conijn, Robin Groot en Femke Kok kwamen in de laatste rit in actie en waren oppermachtig. Ze reden tegen Japan, dat met 3,09 seconden nog het dichtst in de buurt bleef van de 3:08,74 van het Nederlandse toptrio. Rusland pakte brons op 5,58 seconden, Canada werd al op meer dan tien seconden vierde.

Ploegenachtervolging mannen
Yves Vergeer, Harm Visser en Jarle Gerrits zetten met 3:55,88 een keurige tijd neer, waar de Noren alvast niet aan kwamen. Rusland en Japan deden dat in de slotrit wel: Stepan Chistiakov, Daniil Aldoshkin en Pavel Taran waren vooraf torenhoog favoriet en met 3:52,39 maakten ze dat volledig waar. Japan eindigde met 3:55,17 met het zilver.

Teamsprint vrouwen
Kok kwam nog eens een keer in actie, dit keer op een nog beter bij haar passend onderdeel en samen met Myrthe de Boer en Marrit Fledderus. Het trio was met 1:30,61 veel te sterk voor de rest: Rusland werd met 1:32,60 tweede, het brons ging met 1:33,05 naar Zuid-Korea en dus won Nederland met meer dan twee seconden voorsprong.

Teamsprint mannen
Stefan Westenbroek, Gerrits en Kai in 't Veld reden naar 1:24,02 minuten en dat bleek goed voor het brons. Japan viel flink tegen en kwam er bij lange na niet aan, Zuid-Korea snelde naar het goud in 1:22,14 minuten. Met een toch wat tegenvallende 1:23,28 ging het brons naar Rusland, waar Aldoshkin en Chistiakov dit keer met topsprinter Artem Arefyev reden.

Massastart vrouwen
Robin Groot en Merel Conijn vertegenwoordigden Nederland, maar dik twee ronden voor het einde raakte Groot betrokken bij een valpartij. Niet veel later trok Conijn vol de gashendel open en ze sloeg een gat, maar de wedstrijd werd afgefloten om de gevallen Deense Natascha Lindenskov te behandelen aan een flinke wond in haar bovenbeen, wat uiteraard tot groot teleurstelling zorgde bij Conijn.

Na de mannenrace werd de wedstrijd opnieuw gestart en na een paar aanvallen kwam het toch weer aan op een massasprint. Dit keer bleef Groot wél overeind en met alleen Laura Peveri in haar kielzog sprintte ze naar het goud. Conijn knokte de Zuid-Koreaanse Lee Sol van zich af en pakte zowaar nog het brons.

Massastart mannen
Yves Vergeer leek in de slotfase mee te gaan doen om de winst, maar de Nederlander schoof onderuit, terwijl Harm Visser zich niet in de strijd kon mengen. Het goud ging naar de Japanner Tsubasa Horikawa, die iedereen klopte in de sprint. Zilver was er voor Gabriel Odor uit Oostenrijk, die net als de bronzen Zuid-Koreaan Shin Jae-wan en de Noor Peder Kongshaug gelijk na de finish hard onderuit ging.