1-2-3-4-5-6'je voor Noorse langlaufers na inzinking Ski Tour-favoriet

In het Noorse Trondheim is de eerste editie van de Zweeds-Noorse Ski Tour afgesloten, de nieuwste etappewedstrijd op de mondiale langlaufkalender. De laatste etappe was een achtervolging in klassieke stijl, waarbij gestart werd in de volgorde en met de verschillen in het algemeen klassement. De dames werkten vijftien kilometer af, de heren kregen de dubbele afstand voor de kiezen.

Vrouwen
Therese Johaug had de leiding in de Ski Tour in handen en mocht dan ook als eerste vertrekken, maar liefst 2:33 minuten voor landgenotes Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg. Ebba Andersson uit Zweden vertrok als vierde op 4:48 minuten, Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Noorwegen) als vijfde op 5:30 minuten en de Amerikaanse Jessica Diggins zat al op 6:32 minuten.

Van spanning was uiteraard geen sprake, alleen Weng en Østberg duelleerden nog om de tweede plek. Johaug kwam na vijftien kilometer nog even sprintend over de finish en kon rustig gaan douchen en lunchen alvorens ze het duel tussen Østberg en Weng om plek twee kon aanschouwen. Die toch nog fraaie sprint ging naar de volledig uitgeputte Weng, voor Østberg. Andersson werd vierde op bijna zes minuten, zo'n twintig tellen voor Jacobsen.

Johaug was al vanaf de opening in Östersund de beste (Pro Shots/Action Images)
Johaug was al vanaf de opening in Östersund de beste (Pro Shots/Action Images)

Mannen
Er was iets meer hoop op wat spanning bij de mannen, hoewel leider Alexander Bolshunov - dé specialist op de lange afstand en klassieke stijl - wel 34 seconden voor de Noor Pål Golberg kon vertrekken. Een hele armada aan Noren volgde: Finn Hågen Krogh (+1:35), Sjur Røthe (+1:40), Martin Løwstrøm Nyenget (+1:46), Johannes Høsflot Klæbo (+2:00), Simen Hegstad Krüger (+2:06) en Hans Christer Holund (+2:18), met daarna pas Bolshunov's landgenoot Andrey Melnichenko (+2:53).

Bolshunov leek van de gelegenheid gebruik te maken om wat rustig te beginnen, zodat Golberg na ruim drie kilometer aan kon sluiten. Nyenget, Røthe en Krogh vonden elkaar daarachter, op twintig tellen gevolgd door Klæbo, Krüger en Holund. De rustige start van Bolshunov was misschien maar schijn, want het duurde niet lang voor de in bloedvorm verkerende Golberg een gaatje sloeg naar de Rus, terwijl de zes Noren achter hen bij elkaar kwamen.

Halverwege was Golberg gevlogen: Bolshunov had inmiddels 1:09 minuten achterstand en was bijna gepakt door de grote Noorse groep, waar Krogh het lastig kreeg. De overige vijf namen Bolshunov te grazen en opvallend genoeg moest de Rus ook bij hen afhaken. Met een kleine vijf kilometer te gaan openden Holund en Krüger de aanval, waarop Nyenget, Klæbo en de eerder aangesloten Emil Iversen niet konden volgen.

Golberg's indrukwekkende zege kwam in de slotfase niet meer in gevaar, hij kon rustig uitbollen naar de finish. Op een kleine halve minuut sprintte Krüger naar plek twee, voor Holund, Iversen, Nyenget en Klæbo. De totaal gekookte Bolshunov viel terug naar plek zeven op 1:41 minuten, maar was in elk geval wel de beste niet-Noor.

Golberg wint op indrukwekkende wijze