Titanenstrijd zwaargewichten Wilder en Fury om wereldtitels

In de MGM Grand Arena in Las Vegas, Nevada hebben boksers Deontay Wilder (42-0, 41 KO's) en Tyson Fury (29-0, 20 KO's) hun tweede wereldtitelgevecht uitgevochten. In december 2018 vochten de twee zwaargewichten om Wilder's WBC-wereldtitel, een gevecht dat nogal controversieel eindigde in een gelijkspel. Zaterdagavond volgde de rematch, waarvoor beide heren nog eens een kilo of acht zwaarder waren: 104,8kg voor kampioen Wilder tegen 123,8kg voor Fury.

Na de heerlijk overdreven ringwalks kon de strijd beginnen tussen de fenomenale Fury en de verschroeiend hard slaande Wilder. De eerste ronde leverde gelijk al het nodige spektakel op, vooral Fury liet er bepaald geen gras over roeien. Al maandenlang vertelde de Gypsy King dat hij Bronze Bomber Wilder in de tweede ronde knockout zou slaan, maar dit keer was het Wilder die een paar keer geweldig uithaalde. Nagenoeg iedereen op aarde zou al plat zijn gegaan, maar Fury vrat de stoten van Wilder op en ging gewoon door.

De rem werd bepaald niet ingetrapt in de derde ronde, waarin Fury gelijk al een loeiharde rechter op Wilder's gezicht plaatste. Dat leverde nog niet al teveel op, maar met een halve minuut te gaan werkte Fury zijn opponent naar de grond met nog een rechter, waarna Wilder met grote moeite de ronde uit wist te boksen - zijn oor bloedde, wat wel eens kon betekenen dat hij grote problemen had met zijn evenwicht. Voor het eerst in tien jaar was hij naar het canvas gegaan, maar met grote moeite kwam Wilder ook de vierde ronde door.

Halverwege de vijfde ronde wist Fury de wereldkampioen nóg een keer naar de grond te slaan, maar dat punt werd tenietgedaan: de scheidsrechter gaf Fury een punt aftrek wegens het constante niet luisteren door de Brit. Toch was de vraag of het veel uit zou gaan maken, want Wilder probeerde werkelijk elke kans aan te grijpen om een paar seconden rust te pakken en hing in Fury's armen zodra het even kon. De kampioen zat dik in de problemen en Fury leek te boksen alsof hij nog geen vijf seconden achter de rug had.

In de zesde ronde leek Wilder voorzichtig een klein beetje terug te kunnen komen, hoewel hij nog verre van geweldig was en de ronde op zeker naar Fury ging. In de zevende ronde was Fury wederom de betere en na nog een Britse barrage kwam daar een uniek moment: de hoek van Wilder gooide de handdoek in de ring en het tijdperk van de Bronze Bomber was voorbij. Het Britse enfant terrible was daarmee niet alleen de lineaire wereldkampioen, maar nu op zijn 31e ook de WBC-wereldkampioen in het zwaargewicht.

Tyson Fury en Deontay Wilder en het meest veelzeggende beeld van het gevecht (Pro Shots/SIPA USA)
Tyson Fury en Deontay Wilder en het meest veelzeggende beeld van het gevecht (Pro Shots/SIPA USA)

Charles Martin (27-2, 24 KO's) - Gerald Washington (20-3, 13 KO's)
De laatste opwarmer voor het grote gevecht ging tussen voormalig en kortstondig wereldkampioen Martin en Washington, met als inzet een gevecht om de IBF-wereldtitel in het zwaargewicht tegen kampioen Anthony Joshua. Het werd geen al te spectaculair gevecht, waarin Martin langzaam maar zeker de touwtjes in handen nam. In de zesde ronde viel Washington aan en dat bleek het einde: Martin pareerde met een heerlijke rechter, Washington ging naar de grond en stond vrij snel op, maar de scheidsrechter maakte er een einde aan.

Emanuel Navarrete (30-1, 26 KO's) - Jeo Santisima (19-2, 16 KO's)
In 2018 veroverde Navarrete de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg), een titel die Vaquero vorig jaar maar liefst vier keer verdedigde. Dit keer mocht Jeo Santisima uit de Filipijnen het proberen, maar dat leek nauwelijks echt veel kans te hebben. Santisima bleef wel lang op de been, maar in de elfde ronde sloeg Navarrete direct na tussenkomst van de scheidsrechter definitief toe: de scheids maakte er een einde aan en Navarrete verdedigde zijn wereldtitel alweer voor de vijfde keer.

Navarrete slaat toe tegen Santisima (Pro Shots/SIPA USA)
Navarrete slaat toe tegen Santisima (Pro Shots/SIPA USA)