Noorse langlaufers sprinten naar 1-2-3-4-5'je in voorlaatste etappe Ski Tour

In het Noorse Trondheim is de voorlaatste etappe afgewerkt van de Ski Tour, de nieuwste etappewedstrijd in het langlaufen. Zaterdag stond een sprint in klassieke stijl op het programma, zondag wordt de Tour afgesloten met een achtervolging.

Vrouwen
Op het niet al te ingewikkelde parcours werkten de Noorse Maiken Caspersen Falla en de Zweedse Jonna Sundling zich los van de rest. Dat leidde tot een sprint om de winst, waarin Falla een flinke maat te groot was. Sundling werd tweede, de Zwitserse Nadine Fähndrich completeerde het podium. Anna Dyvik (Zweden), Anna Svendsen en Heidi Weng (Noorwegen) kwamen er in de finale niet meer aan te pas.

Met de vijftien kilometer achtervolging in klassieke stijl te gaan op zondag is Therese Johaug in het Ski Tour-klassement met afstand de beste: ze staat 2:33 minuten voor op naaste belaagster Heidi Weng en is dé specialiste op het gebied van lange wedstrijden in klassieke stijl.

De vrouwenfinale

Mannen
De Italiaan Federico Pellegrino vocht tegen een complete Noorse armada in de finale en was daar niet tegen opgewassen. Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Erik Valnes werkten zich los van de rest en sprintten om de winst, maar met zijn machtige klappen was Klæbo véél te sterk voor de rest. Golberg en Valnes maakten het podium compleet, Emil Iversen en Finn Hågen Krogh eindigden ook nog voor Pellegrino.

De Rus Alexander Bolshunov werd twaalfde op de sprint, maar staat nog wel op plek één in het klassement. Golberg volgt op 34 seconden, voor Krogh (+1:35) en Sjur Røthe (+1:40), de enige die in theorie nog een kans maakt om Bolshunov van de winst te houden. De slotetappe gaat echter over dertig kilometer in klassieke stijl en dat is op het lijf geschreven van de Rus, die maar liefst zeven Noren achter zich ziet staan in het klassement.