AZ in slotfase naast LASK Linz

AZ heeft op de valreep een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen LASK Linz. De Oostenrijkse ploeg leidde tijdens het eerste van twee duels in de zestiende finale van de Europa League lang met 0-1, maar vlak voor tijd maakte Teun Koopmeiners uit een strafschop.

AZ opende sterk en het leek erop dat in de tweede minuut al een strafschop kreeg. Myron Boadu werd neergehaald en de scheidsrechter wees naar de strafschopstip, maar zijn beslissing werd teruggedraaid door de VAR. De overtreding was buiten de zestien, waardoor AZ genoegen moest nemen met een vrije trap. Die vrije trap leek Teun Koopmeiners alsnog de openingstreffer aan te tekenen, maar LASK-doelman Alexander Schlager keerde de inzet.

Na 26 minuten kwam LASK Linz op voorsprong. Na een verre ingooi, die door AZ niet kon worden verwerkt, belandde de bal voor de voeten van spits Marko Raguz. De inzet veranderde via Ramon Leeuwin van richting, waardoor Marco Bizot kansloos was. Dat was tevens ook de ruststand.

AZ begon beter aan de tweede helft en kreeg via Boadu een grote kans op de 1-1. Na voorbereidend werk van Hakon Evjen, Dani de Wit en Svensson schoot de aanvaller de bal recht op Schlager af.

Gedurende de tweede helft leek een kleine nederlaag niet te voorkomen, maar vlak voor tijd kreeg AZ alsnog om een gelijkspel eruit te slepen tegen de Oostenrijkse ploeg. Een handsbal van James Holland werd gemist door scheidsrechter Gestranius, maar de VAR greep in. Hij liet de Finse scheidsrechter naar de beelden kijken en nadat hij de beelden had gezien gaf de arbiter de strafschop aan AZ. Teun Koopmeiners faalde niet en schoot de 1-1 binnen. In de slotseconde kreeg LASK-verdediger Philipp Wiesinger nog een grote kopkans, maar de bal vloog over het doel van Bizot, waardoor AZ een gelijkspel overhield aan de wedstrijd tegen LASK Linz.