Biatleet Fourcade evenaart legende BjÝrndalen met 11e wereldtitel

Biatleet Martin Fourcade heeft niemand minder dan de Noorse legende Ole Einar Bjørndalen geëvenaard. Op het wereldkampioenschap in het Italiaanse Antholz pakte de Franse grootmeester het goud op de individuele wedstrijd over 20 kilometer, waardoor hij net als Bjørndalen - inmiddels coach in China - elf individuele wereldtitels heeft. Met het goud op de twintig kilometer is Fourcade nu overigens de eerste biatleet ooit met vier wereldtitels op dé klassieke discipline in de sport.

De Oostenrijker Dominik Landertinger kende een tegenwoordig zeldzaam goede dag en begon met vijftien treffers. De eerste vier van zijn laatste schietbeurt gingen er ook allemaal in, maar hij legde nog even extra aan voor het laatste schot en die eindigde naast de schijf. Landertinger zette zo wel de snelste tijd neer bij de finish, maar Fourcade was ook sterk onderweg.

De Fransman, toch wel een stuk sneller op de ski's dan Landertinger, begon eveneens met vijftien treffers, terwijl zijn grote concurrent Johannes Thingnes Bø achter hem met één misser bij het liggend schieten was begonnen. Fourcade legde aan voor zijn laatste schietbeurt, trof vier keer doel...en schoot net als Landertinger het twintigste en laatste schot naast de schijf.

Aangezien Bø op de ski's wat sneller onderweg was dan Fourcade, lagen er ineens weer kansen op goud voor de Noor. Met vijf treffers bij de laatste schietbeurt zou hij met voorsprong de slotronde in duiken, maar ook Bø kon de druk niet helemaal aan en hield het bij vier missers, waarna de extra strafminuut natuurlijk zelfs voor de snelle Noor niet meer in te halen was.

Bø finishte met een achterstand van 57 seconden op Fourcade, Landertinger zag nog voor Fourcade's finish hoe de Sloveen Jakov Fak zijn tijd bedreigde. De slotronde van de Oostenrijker was echter geweldig en Fak kwam acht tellen tekort. Uiteindelijk kon alleen Andrejs Rastorgujevs het brons van Landertinger nog bedreigen, maar de Let deed wat hij helaas zo vaak doet: alles weggooien in de laatste schietbeurt.