Slob wil miljoenen extra vrijmaken voor basisonderwijs in Amsterdam

Minister Arie Slob (Onderwijs) wil 100 miljoen euro extra uittrekken voor het basisonderwijs in steden waar het lerarentekort het grootste is, waaronder Amsterdam. Dat zei hij vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het geld kan besteed worden aan noodplannen.

Dat meldt de NOS. In Amsterdam zou het gaan om het plan om leerkrachten een deel dag of dagdeel voor de klas te zetten. Leerlingen krijgen dan alternatieve lessen van mensen zonder onderwijspapieren, zoals muziek- of sportlessen. De andere steden die aanmerking komen zijn Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Almere.

G4-steden
In december presenteerde het kabinet al nieuwe noodmaatregelen voor de vier grote steden. De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman vond toen al dat er een te rooskleurig beeld van de werkelijkheid werd gepresenteerd. De 'grote steden' pleitten toen nogmaals voor veel meer steun vanuit Den Haag.

Brandbrief
Vorige maand stuurde Moorman een brandbrief naar de minister. Samen met onderwijswethouders uit drie andere grote steden klaagde zij over de nieuwe noodmaatregelen van minister Slob. De structurele problemen kunnen volgens Moorman niet worden opgelost met de één miljoen euro extra die jaarlijks wordt vrijgemaakt.