Noorse langlaufers slaan weer toe in Ski Tour Zweden

In het Zweedse Östersund heeft de tweede etappe van de Ski Tour - de nieuwe Zweeds-Noorse etappewedstrijd in het langlaufen - weer een Noorse dubbelslag opgeleverd. Na de eerste etappe in intervalstart volgde in de tweede etappe tien en vijftien kilometer voor de vrouwen en mannen, dit keer in achtervolgingsformat en in de klassieke stijl.

Mannen
Met zijn winst in de eerste etappe mocht Sjur Røthe als eerste vertrekken, twee seconden voor zijn Noorse landgenoot Simen Hegstad Krüger. Met Finn Hågen Krogh en Martin Johnsrud Sundby (beiden +0:17) volgden nog twee Noren, met de Russische favoriet Alexander Bolshunov (+0:22) en de volgende Noor Hans Christer Holund (+0:25) daar dan weer achteraan.

De voorste twee vonden elkaar al snel en onder leiding van Bolshunov voegden de eerste acht zich halverwege samen, met ook nog Pål Golberg en Martin Løwstrøm Nyenget - ook twee Noren, waardoor Bolshunov daar als enige niet-Noor zat. Na een goede tien kilometer moesten Krogh, Krüger en Sundby eraf en dus waren er nog vijf man over, hoewel met name Golberg behoorlijk door aan het stampen was.

Golberg kon de overige vier toch niet van het lijf schudden en dus gingen de vijf gezamenlijk de slotfase in. Toch bleek Golberg met afstand de beste te zijn: op het laatste klimmetje schopte hij de turbo op indrukwekkende wijze aan, waarna hij in de sprint Bolshunov achter zich hield. Nyenget eindigde knap op een derde plek, voor Røthe en Holund.

Golberg wint

Vrouwen
Therese Johaug mocht uiteraard als eerste vertrekken en de verschillen waren fors: landgenotes Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg volgden op 46 en 48 seconden, de Zweedse Ebba Andersson (+0:53) was verder de enige die binnen een minuut mocht starten en werd gevolgd door het Noorse duo Ragnhild Haga en Astrid Uhrenholdt Jacobsen, beiden op één minuut en vijf seconden van Johaug.

Johaug kwam uiteraard totaal niet in de problemen, achter haar vonden Østberg, Weng en Andersson elkaar vrij snel. Ze bleven verder de hele wedstrijd bij elkaar en streden ver achter Johaug om de tweede plek in de sprint. Die ging naar Weng, die Østberg nipt wist te kloppen, waardoor Andersson naast het podium greep.

Dinsdag gaat de Ski Tour verder in het Zweedse Åre, waar dan een bijzondere 'klimsprint' in de vrije stijl op het programma staat. De knockoutronden beginnen om 16.15 uur Nederlandse tijd.

Johaug wint