Rallyrijder Evans wint in Zweedse drek

De Rally van Zweden, altijd een hoogtepunt in het WK vanwege het unieke kenmerk: nagenoeg de hele rally wordt over besneeuwde wegen gereden. Daar was dit keer echter niks van waar, want ook in Zweden valt de winter zwaar tegen.

Door het warme weer, harde wind en vele regen moest ruim de helft van de proeven afgelast worden. Als je het over nat en smerig schijtweer hebt komt Wales tot leven en dat bleek: Elfyn Evans en navigator Scott Martin stapten na jaren Ford over naar Toyota en met hun Yaris WRC waren ze uitstekend op dreef.

Het duo pakte op dag één gelijk de leiding en stond die geen moment meer af. Wereldkampioenen Ott Tänak en Martin Järveoja uit Estland lieten zien hun hevige crash in Monte Carlo verwerkt te hebben en eindigen met de Hyundai i20 op twaalf seconden van Evans als tweede.

De derde ging knap naar de pas 19-jarige Fin Kalle Rovanperä, zoon van WRC-veteraan Harri, die als teamgenoot van Evans zijn eerste seizoen als rijder van een topteam kent. Met de ervaren navigator Jonne Halttunen pakte hij vorig jaar de wereldtitel in de WRC-2, met twintig seconden achterstand op Evans was nu al het eerste WRC-podium binnen nadat de Finnen de laatste, nóg nattere proef wonnen.

De hoogtepunten van de laatste proef