Zijn biomassacentrales de toekomst van de energievoorziening of ordinaire vervuilers?

Zijn biomassacentrales nou de toekomst van de energievoorziening in Amsterdam óf een nieuwe bron van uitstoot en vervuiling? Volgens tegenstanders is het verbranden van hout, wat ze gaan doen in de centrales in Diemen en naast de Coentunnel, slecht voor de luchtkwaliteit in de stad. Voorstanders zeggen dat houtverbranding niet voor meer CO2 uitstoot zorgt dan fossiele brandstoffen.

Biomassa is niet de heilige graal voor Martin Junginger, hoogleraar bio-economie aan de Universiteit van Utrecht, maar wel een goede manier voor Amsterdam om aan de klimaatdoelen te voldoen. "Biomassa is geen 'silverbullet' maar vergeleken met andere vormen van vervuiling is het nou ook niet een showstopper", zegt de hoogleraar.

Biomassa bestaat in verschillende vormen dierlijk of plantaardig restmateriaal. In de ovens van de Vattenfall centrale in Diemen en het AEB in West gaat snoei- en resthout verbrand worden. "Uiteraard komt er dan ook CO2 vrij, maar we besparen er wel aardgas mee en dat is de hele bedoeling van biomassa. Het levert CO2 besparing op ten opzichte van fossiele brandstoffen zoals aardgas."

Fenna Swart, van het Comité Schone Lucht Amsterdam, is fel tegenstander van de komst van de centrales in en rond de stad. Volgens haar is de CO2 uitstoot zorgwekkend en een bedreiging voor de gezondheid. "We moeten nog even door op gas de aankomende jaren, dat is geen enkel probleem. Er is een enorme pot subsidie, namelijk ruim 14 miljard. Laten we die gaan inzetten om onderzoek te doen naar échte duurzame energie zoals zon, wind en water."

Links of rechtsom is de kans groot - er lopen nog procedures - dat de biomassacentrales gewoon open gaan en hout in hun ovens gaat verbranden. De gemeente is contracten aangegaan met vier leveranciers die het hout binnen een straal van 150 kilometer rond Amsterdam op mogen halen. Maar bij verkoop van het AEB en de centrale kunnen die contracten aangepast worden. "De wethouder heeft dat gezegd, maar er is absoluut niet genoeg hout in Nederland. Dat moet dan uit de Baltische staten gehaald worden of Scandinavie", vreest Swart. "Je kunt je bedenken wat dat betekent voor de biodiversiteit, voor de dieren die daar afhankelijk van zijn."