Bobsleester Schneider World Cup-kampioene, sport kent nieuwe winnares

In het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen voor de bobsleesters afgesloten. De achtste en laatste wedstrijd werd vrijdag gehouden, verder worden in het weekeinde ook de seizoenen voor de tweemansbobs en skeletonners afgesloten, waarna de ogen op het WK gericht worden.

World Cup-leidster Kaillie Humphries was helaas afwezig - ze besloot zich met de rest van de Amerikaanse ploeg alvast op het WK te richten - en dus streden Stephanie Schneider en Mariama Jamanka uit Duitsland om de eindwinst, hoewel de Canadese Christine de Bruin ook nog een kans had.

In de eerste run was het echter geen van die toppers, maar Nadezhda Sergeeva die samen met remster Elena Mamedova de snelste tijd noteerde. Jamanka volgde met remster Erline Nolte op slechts 0,03 seconden, dezelfde tijd als de verrassende Roemeense Andreea Grecu en remster Ioana Gheorghe.

Schneider stond vierde op 0,07 seconden, wat precies genoeg zou zijn voor de World Cup-titel, terwijl De Bruin op 0,24 seconden vijfde stond. Dat had beduidend minder kunnen zijn, maar remster Kristen Bujnowski gooide bij het ingaan van de laatste bocht de ankers al uit, omdat ze dacht dat ze al bij de finish waren.

In de tweede run wist De Bruin in elk geval haar positie te houden, maar Schneider dook er 0,27 seconden onder en behield dus in elk geval plek vier. Daarmee was ook duidelijk dat Jamanka móest winnen om de World Cup-titel te pakken, anders ging die eindwinst naar Schneider.

Jamanka viel in de tweede run vanaf de gedeeld tweede plek tegen, kwam achter Schneider terecht en daarmee was de World Cup-strijd beslist. Grecu zette daarna in de race van haar leven een baanrecord neer en verzekerde zich van haar eerste World Cup-medaille ooit, een gigantische prestatie voor Roemenië als bobsleeland.

Alleen Sergeeva en Mamedova stonden nog boven en net als Grecu had de Russische pilote nog nooit een World Cup-wedstrijd gewonnen. Ze leek het even te verspelen, maar met een geweldig onderste stuk doken de dames 0,02 seconden onder de tijd van Grecu en kon de champagne ontkurkt worden voor Sergeeva.