Fish pakt wereldtitel op bizarre 10.000m in wereldrecord

Voor het eerst in 20 jaar op het WK afstanden heeft een niet-Nederlander de wereldtitel op de 10.000 meter gepakt.  Graeme Fish is de verrassende nieuwe wereldkampioen. De Canadees reed in Salt Lake City met 12.33,86 bovendien een nieuw wereldrecord. Zilver was voor Ted-Jan Bloemen, het brons ging naar Patrick Beckert. 

In de derde rit moest uittredend wereldkampioen Jorrit Bergsma het ijs op tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Het was Bergsma die de regie in handen nam. Na een ietwat trage start was de Nederlander na drie kilometer het snelste van de schaatsers die al geweest waren. Die voorsprong bouwde hij gestaag uit door zijn rondjes in 30 laag te schaatsen. De laatste ronden waren echter zwaar voor de Nederlander en uiteindelijk kwam hij in 12.48,45 over de meet, de tweede tijd op dat moment achter de Duitser Patrick Beckert.

In de vierde rit de Rus Rumyantsev tegen de Italiaan Tumolero. Tumolero opende snel en sloeg een gaatje met zijn opponent. Hij was halverwege ruim sneller dan de tot dan snelste tijd. Rumyantsev besloot op ruim zes kilometer uit te stappen, en ook Tumolero begon in te storten en reed op een gegeven ogenblik rondjes van 36. Dit was voor Tumolero ook het moment om ook af te stappen. In de eerste rit was het de Kazach Dmitry Morozov die als eerste zijn 10.000 meter niet uitreed.

Graeme Fish, die gisteren brons won op de 5.000 meter, reed in de eennalaatste rit tegen de Italiaan Davide Ghiotto. Ze begonnen niet zoals in de vorige rit snel. Het was Fish die de regie in handen nam en al gauw sneller reed dan Beckert. Halverwege reed hij zijn eerste 29er en dat wist hij een groot aantal ronden vol te houden. Op 8400 meter reed Fish iets onder het wereldrecord en dat wist de 22-jarige Canadees vol te houden. Hij kwam in 12.33,86 over de meet, een nieuw wereldrecord.

De laatste rit ging tussen Ted-Jan Bloemen en Patrick Roest. Bloemen ging sneller van start dan Roest en pakte een gaatje. Roest besloot echter zijn eigen tempo te rijden. Bloemen reed halverwege een kleine twee tellen onder de tijd van Fish. Roest ondertussen leek het moeilijker te krijgen en ook Bloemen moest toegeven op de tijd van zijn landgenoot en ging naar rondjes van 31. Roest kreeg het moeilijker en moest een podiumplek uit zijn hoofd zetten. Bloemen kwam in 12.45,01 over de meet, Roest reed 13.03,90, goed voor een achtste plek.