Russische rodelaars openen goudjacht op WK op indrukwekkende wijze

Op de olympische ijsbaan van het Russische Sochi is het wereldkampioenschap rodelen van start gegaan. In het rodelen is thuisvoordeel nogal een 'ding' en de Russen hopen dan ook een flinke goudjacht te ontketenen. Er zijn maximaal zeven gouden medailles te verdienen en op dag één gingen ze in elk geval alle drie alvast naar het gastland. Vrijdag werd het WK geopend met de sprints, waarbij de tijd pas halverwege de baan gaat tellen - de invloed van de start wordt zo geminimaliseerd en het komt vooral uit op glijkwaliteiten.

Dubbels
Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov waren de eerste Russen die in actie kwamen en dat de thuisploeg sterk zou zijn werd duidelijk toen de Duitse olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt slechts 0,003 seconden sneller waren. De Amerikaanse dubbelspecialist Jayson Terdiman roept al de hele winter dat Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov het goud zouden pakken op het WK en dat de Russen op eigen ijs bloedsnel waren mocht duidelijk zijn: ze doken 0,081 seconden onder Wendl/Arlt's tijd door.

Met nog drie teams te gaan was de tijd van Denisev/Antonov nog niet al te serieus in gevaar gekomen. Landgenoten Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov zorgden wel voor gevaar en hadden een veel hogere snelheid, maar de lijn was minder goed en ze kwamen 0,093 seconden tekort. Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner uit Italië voegden zich knap op de tweede plek op 0,045 tellen, waarna meervoudig wereldkampioen Toni Eggert en Sascha Benecken het mochten doen. De Duitsers kwamen echter net tekort en met 0,082 seconden eindigden ze welgeteld één duizendste achter rivalen Wendl/Arlt, die brons pakten.

Denisev en Antonov maken het waar (Pro Shots/SIPA USA)
Denisev en Antonov maken het waar (Pro Shots/SIPA USA)

Vrouwen
De Letse Eliza Cauce ging als vijfde naar beneden en maakte een sterke indruk: met nog twee Duitse en drie Russische dames te gaan stond ze nog altijd op de eerste plek. Anna Berreiter haalde het niet, Julia Taubitz leek het te halen...maar kwam 0,017 seconden tekort, waardoor alleen de drie Russische dames - de beste drie uit de kwalificatie - nog kans hadden om Cauce te verslaan, iets wat wel in de lijn der verwachtingen lag.

De grand dame van het Russische rodelen, Tatyana Ivanova, verzekerde het thuisland alvast van het tweede goud op rij, want ze dook 0,029 seconden onder Cauce's tijd door. Ekaterina Katnikova zorgde daarna voor toch wel een verrassing door acht duizendsten sneller te zijn dan Ivanova, met alleen Viktoriia Demchenko nog te gaan. De dochter van rodellegende Albert Demchenko haalde het verrassend niet: ze eindigde slechts als zesde en de redelijk geschokte Katnikova, die nog nooit een podium pakte, mocht zich wereldkampioene noemen, voor Ivanova en de ook al verrassende Cauce.

Katnikova stunt met de wereldtitel voor eigen publiek (Pro Shots/Action Images)
Katnikova stunt met de wereldtitel voor eigen publiek (Pro Shots/Action Images)

Mannen
Reinhard Egger mocht als eerste naar beneden en de Oostenrijker was prima bezig, maar als zevende stond een van de grote thuisfavorieten aan de start: Roman Repilov was 0,146 seconden sneller dan Egger. Het eerste echte gevaar voor Repilov kwam uit eigen land, maar Aleksandr Gorbatcevich noteerde de op dat moment derde tijd op 0,069 seconden, achter de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,058).

Olympisch kampioen David Gleirscher was erg snel onderweg, maar kwam nét tekort: hij eindigde 0,006 seconden achter Repilov. Favoriet Semen Pavlichenko viel vervolgens zwaar tegen en op 0,19 seconden noteerde hij slechts de tiende tijd, met alleen Kristers Aparjods nog bovenaan de baan. De Let kon zijn eerste plek in de kwalificatie echter niet waarmaken en moest genoegen nemen met plek zeven. Repilov pakte zo de wereldtitel, voor Gleirscher en Dominik Fischnaller.