Verrassend podium op WK-biatlon, maar favoriete pakt goud

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz is de eerste individuele gouden medaille vergeven. Vrijdag stond in het zonnige Süd-Tirol de sprint bij de vrouwen op het programma en dat zorgde voor de nodige verrassingen.

Tiril Eckhoff was de eerste van de grote favorieten die in actie kwam, maar de World Cup-leidster uit Noorwegen ging maar liefst zes keer de mist in en eindigde met een 59e plek nog maar net binnen de top-60, nodig voor plaatsing voor de achtervolging van zondag.

Eckhoff's landgenote Marte Olsbu Røiseland deed het een stuk beter: ze begon met vijf liggende treffers en schoot staand vervolgens vier van de vijf keer raak, wat de rappe Noorse de snelste tijd opleverde. De Italiaanse Dorothea Wierer moest het doen met twee missers en een zevende plek op 39 seconden, waarmee ze wel de World Cup-leiding overnam van Eckhoff.

Lang stonden de in de nodige onenigheid verkerende landgenotes Lisa Vittozzi en Wierer met beiden twee missers op de tweede en derde plek, maar de Amerikaanse veterane Susan Dunklee stak daar een stokje voor. Met foutloos schieten leek ze mogelijk zelfs op weg om Røiseland's tijd te pakken, maar nadat ze in de slotronde helemaal kapot ging pakte ze op zeven tellen de tweede tijd.

De razendsnel langlaufende Duitse Denise Herrmann schoot maar liefst drie keer mis, maar wist nog erg veel tijd goed te maken en zette op een halve minuut van Røiseland de derde tijd neer. Het was echter niet genoeg voor het podium, want in de slotfase kwamen daar ineens Olena Pidhrushna en Lucie Charvatova opzetten.

De Oekraïnse en Tsjechische schoten beiden één keer mis in liggende positie, maar waren net snel genoeg om Herrmann achter zich te houden. Pidhrushna pakte de derde tijd over, enkele tellen later kwam Charvatova met een nog iets snellere tijd over de finish en de Tsjechische zou zo verrassend brons pakken.

De Belgische Lotte Lie werd met één misser knap 60e, precies genoeg voor de achtervolging, Rieke de Maeyer ging niet van start.

Verrassend podium op WK-biatlon, maar favoriete pakt goud (Pro Shots / Zuma Press)
Verrassend podium op WK-biatlon, maar favoriete pakt goud (Pro Shots / Zuma Press)