Burgemeester Halsema tegen grootschalig preventief fouilleren: 'Niet erg effectief'

Burgemeester Halsema van Amsterdam is geen voorstander van grootschalige preventieve fouilleeracties. Dat zegt ze vanavond in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Gisteren zei politiechef Frank Paauw in AT5's Het Verhoor het tijd te vinden voor een nieuwe discussie over preventief fouilleren in de stad. Maar zulke acties vindt Halsema "niet erg effectief".

De discussie over preventief fouilleren is weer actueel na meerdere geweldsincidenten in met name Zuidoost en de vondst van steekwapens en kapmessen bij jongeren in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Reden voor Paauw om de invoering ervan opnieuw te agenderen. "Er zit soms een dogma in de discussie dat preventief fouilleren - of überhaupt het handhaven van de norm op wapens - een-op-een overgaat in etnisch profileren. Maar preventief fouilleren selecteert juist niet", aldus Paauw gisteren op AT5.

Maar volgens Halsema is er geen sprake van een dogma. "In Amsterdam is het juist de politie geweest die een aantal jaar geleden gezegd heeft dat de effectiviteit van preventief fouilleren niet groot genoeg was. En daarom is men ermee gestopt."

Volgens Halsema kosten preventief fouilleeracties te veel politie-inzet, iets wat in Amsterdam toch al schaars is. "In 2014 is het voor het laatst gedaan, toen zijn er 16.000 mensen gefouilleerd, dat heeft meer dan 5000 politie-uren gekost, en de opbrengst daarvan vond de politie zelf veel te gering."

Kleinschalige acties
Halsema ziet veel meer in kleinschalig optreden. "Ik denk dat wij als driehoek veel meer denken aan kleine, gerichte acties die je zou kunnen nemen daar waar echt gevaar en risico is. Dat is iets heel anders dan wijken vergrendelen want ik denk dat de politie daar in Amsterdam minder goede ervaringen mee heeft."

"Ik ga mijn burgemeester hier niet afvallen", zei Paauw in Het Verhoor, maar daar kwam wel een 'maar' achteraan. Halsema zegt zich ook niet afgevallen te voelen. "Nee natuurlijk niet. We denken er ook niet anders over, we hebben het gesprek in de driehoek samen geopend dat was nadat de VVD ook in de raad had gezegd: 'Zou je het in de driehoek nog eens willen bespreken?'"

Raad is tegen
In de gemeenteraad is een meerderheid tegen de invoering van preventief fouilleren. Volgens partijen als GroenLinks, D66, DENK en Bij1 is het weinig effectief en bestaat er de vrees dat het uitmondt in etnisch profileren.