Vlasov klimt naar zege in Provence, Kelderman tweede

Aleksandr Vlasov heeft de tweede etappe van de Tour de La Provence gewonnen. Op de lastige aankomst was de Russisch kampioen duidelijk de sterkste. De renner van Astana won met 24 seconden op Wilco Kelderman, die de sprint won van de achtervolgende groep. Vlasov neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Nacer Bouhanni, die de eerste rit had gewonnen.

Van te voren was al wel duidelijk dat Bouhanni vandaag zijn leiderstrui zou verliezen met onderweg vijf beklimmingen, met daarbij de slotklim naar La Ciotat.

Jonas Koch, Cyril Barthe en Victor Lafay vormde de vroege kopgroep in deze etappe en namen een voorsprong van negen minuten, maar met de vele beklimmingen op het parcours was de voorsprong zo weg nadat Deceuninck-Quick en Astana de achtervolging inzette op de kopgroep.

Koch hield het langst vol van de kopgroep, maar met twintig kilometer te gaan was de Duitser ingelopen. Op dat moment was alleen de afdaling en de slotklim over 3,4 kilometer aan acht procent naar aankomstplaats La Ciotat te gaan.

Op de slotbeklimming was het Wilco Kelderman die zich als eerste liet zien. De Nederlander van Sunweb kwam echter niet weg, waarna Vlasov een poging waagde. De Russisch kampioen sloeg direct wel een gaatje en zou uiteindelijk met 24 seconden winnen. Kelderman wist nog wel naar de tweede plaats te sprinten. In een sprint bergop klopte hij onder meer Alexey Lutsenko.

Vlasov is ook de nieuwe leider in de Tour de La Provence. In de Franse rittenkoers is er zaterdag de rit naar de Mont Ventoux. De Rus heeft in het klassement een voorsprong van 28 seconden op Kelderman.