WK biatlon van start met mooie gemengde estafette

In het Italiaanse Antholz is het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Op het wegens de hoogte zware parcours in het immer fraaie Süd-Tirol stond de gemengde estafette op het programma op de openingsdag en dat werd een prima wedstrijd.

Bij de eerste groep atletes ging het wat de toplanden betreft vooral fout voor Frankrijk: Julia Simon liep met slecht schieten een forse achterstand op. Met Marte Olsbu Røiseland en Lisa Vittozzi begonnen Noorwegen en gastland Italië uitstekend, de twee gaven het denkbeeldige stokje over aan de nummers één en twee in de World Cup, Tiril Eckhoff en Dorothea Wierer. Selina Gasparin (Zwitserland), Iryna Kryuko (Wit-Rusland), Eva Kristejn-Puskarcikova (Tsjechië), Lisa Theresa Hauser (Oostenrijk) en Anastasiya Merkushyna (Oekraïne) volgden op een dikke tien seconden.

Eckhoff was lekker op dreef en vooral met goed schieten wist ze een voorsprong van tien seconden bij elkaar te werken op Marketa Davidova (Tsjechië) en Wierer, met Lena Häcki (Zwitserland) op een halve minuut en verder nog Oekraïne, Wit-Rusland, Duitsland en Rusland binnen de minuut. Tarjei Bø nam het Noorse stokje over, Ondrej Moravec en Lukas Hofer deden dat voor de voornaamste achtervolgers. Verder waren onder meer ook Arnd Peiffer (Duitsland), Matvey Eliseev (Rusland) en Jesper Nelin (Zweden) nog in de strijd, dus de medailles waren nog zeker niet verdeeld.

Voor Bø leek er niet veel aan de hand, maar bij het staand schieten gooide hij zijn voorsprong weg: hij had twee extra patronen nodig, Hofer en Moravec konden gewoon door en gingen er dus nipt voorbij. De Tsjech moest een beetje afhaken, Bø en Hofer wisselden als eersten op respectievelijk broer Johannes Thingnes Bø en Dominik Windisch, terwijl Michal Krcmar het overnam voor de Tsjechen. Op een dikke halve minuut gaf Benjamin Weger het voor Zwitserland over aan Serafin Wiestner, wisselde Artem Pryma op Dmytro Pidruchnyi (Oekraïne) en nam Benedikt Doll het voor de Duitsers over van Arnd Peiffer.

De laatste schietbeurt leverde zowel Bø als Windisch twee missers op, maar de Noor was sneller met het bijladen en vertrok bijna tien tellen eerder. Krcmar hield het hoofd koel en met één extra patroon dook hij op dik twintig seconden de slotronde in, terwijl Pidruchnyi de kansen weggooide en samen met Doll op een halve minuut van Krcmar de slotronde in mocht - een veel te grote achterstand om het Tsjechische brons nog te kunnen bedreigen.

De medailles waren daarmee ook vergeven: het goud ging naar Noorwegen, voor Italië en het verrassende Tsjechië. Duitsland, Oekraïne en Rusland bleven nog binnen de minuut, voor de teleurstellende Franse medefavorieten.

Overigens deed België voor het eerst in de historie mee op de gemengde estafette op het hoogste niveau. De van Noorwegen overgestapte Lotte Lie gaf het stokje over aan Rieke de Maeyer, die helaas op een ronde werd gezet. Daardoor kwamen Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart niet in actie.