Grapperhaus wil uitleg van OM over nieuwe blunder met foto kroongetuige

Minister Ferdinand Grapperhaus roept de top van het Openbaar Ministerie op het matje omdat er opnieuw per ongeluk foto's van kroongetuige Nabil B. zijn verspreid.

Donderdag liet het OM weten dat er weer onbedoeld foto's van de kroongetuige in het dossier van het Marengo-proces zijn beland. Het proces draait om meerdere moorden en liquidatiepogingen. In totaal staan er zestien verdachten terecht, waaronder de in Dubai opgepakte Ridouan Taghi. Het dossier met de foto's is in handen van de advocaten van de verdachten en de rechtbank gekomen. In dit proces heeft Nabil B. belastende verklaringen afgelegd over de groep verdachten. B. stapte in 2017 naar justitie.

Uit eerste hand
'Van het OM mag in alle situaties worden verwacht dat ze zorgvuldig te werk gaan, zeker in een zaak als deze', zegt de minister volgens de NOS. 'Als minister ben ik verantwoordelijk voor het OM en wil ik uit eerste hand horen hoe dit zo heeft kunnen lopen.'

Het OM zei vandaag dat de gemaakte fout 'hoog opgenomen en grondig onderzocht' wordt. 'De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen.' Aan de advocaten en rechtbank is gevraagd het dossier, dat op een cd-rom stond, terug te geven.

Derde keer
Het is al de derde keer dat het OM per ongeluk foto's van Nabil B. naar de advocaten van de verdachten stuurt. Ook was de kroongetuige onbedoeld kort te zien op een televisiescherm in de perskamer van de rechtbank op Schiphol.

De 41-jarige broer van B. werd doodgeschoten door een man die zich voordeed als sollicitant, waarschijnlijk omdat Nabil als kroongetuige over liquidaties verklaarde. De advocaat van B. werd zo'n halfjaar later vermoord in Buitenveldert.