Loting dag 1 WK afstanden

Vanavond start in het Amerikaanse Salt Lake City om 20:30 uur Nederlandse tijd het WK afstanden. Op het programma op dag 1 staan de 3.000 meter voor vrouwen, de 5.000 meter voor mannen en de teamsprint.

Op de 3.000 meter moet Irene Schouten gelijk al in rit 1 aan de bak. Haar tegenstandster is de Russin Sochrjakova. In de zesde rit moet olympisch kampioene Carlijn Achtereekte het opnemen tegen de Tsjechische Zdráhalova. In de rit erop is de Italiaanse Lollobrigida de tegenstandster van Esmee Visser. In de eennalaatste rit treft Martina Sábliková de Canadese Ivanie Blondin.

Rond tien over half tien is het tijd voor de 5.000 meter voor mannen. Sven Kramer moet al in de derde rit aan de slag tegen de Zwitser Wenger. Twee ritten erna treft Jorrit Bergsma Sverre Lunde Pedersen. Ted-Jan Bloemen, die vorig weekend in Calgary er net niet in slaagde om de 5.000 meter te winnen bij de wereldbekerwedstrijden, start in de achtste rit tegen de Italiaan Ghiotto. Patrick Roest neemt het in de negende rit op tegen de Canadees Fish.

De eerste dag van het WK wordt afgesloten met de teamsprint. Nederland treft daarin Polen bij de vrouwen. De Nederlandse mannen schaatsen tegen Zwitserland.