Rondleidingen langs prostitutieramen Spuistraat en Ruysdealkade ook verboden

Aanbieders van toeristische rondleidingen mogen vanaf april ook niet meer met hun klanten langs de prostitutieramen op de Spuistraat, Hobbemakade en Ruysdaelkade in Amsterdam lopen.

Dat laat wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) vanmiddag weten in een brief aan de gemeenteraad. Vorig jaar was al duidelijk dat de Wallen verboden terrein voor toeristische rondleidingen zouden worden, maar dat gebied blijkt te zijn uitgebreid.

Volgens het stadsbestuur is het organiseren van rondleidingen langs prostitutieramen 'niet respectvol richting sekswerkers'. 'Sekswerkers worden tevens door de vele groepen gehinderd in hun beroepsuitoefening.'

Ook zou er op de Spuistraat een toename van het aantal rondleidingen zijn. 'Klachten en meldingen zijn gemaakt door sekswerkers, bewoners en ondernemers over overlast door bijvoorbeeld het blokkeren van straten, fotograferen van sekswerkers en geluidsoverlast.'

Het verbod gaat op 1 april in. Er geldt in eerste instantie een 'waarschuwingsperiode', daarna zullen handhavers boetes uitdelen als er toch rondleidingen worden gegeven in de gebieden waar het verboden is. Die boete is 190 euro, ook moet de gids de rondleiding gelijk beëindigen.