Bauer duikt bij bijeenkomst Paleis het Loo in militaire geschiedenis

‘Jammer dat er geen SS’ers in Paleis Noordeinde zaten’, verzuchtte koningin Wilhelmina, toen het SS-hoofdkwartier bij paleis Het Loo platgebombardeerd was. Ze vond het onderkomen bij Apeldoorn duidelijk mooier dan dat in Den Haag. Een mooie anekdote uit de rijke militaire geschiedenis van Het Loo. En zo wist CDS luitenant-admiraal Bauer er nog meer op te dienen. Dat deed hij woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de Vrienden van het Loo, met de komende verbouwing als thema.

In aanwezigheid van onder andere Pieter van Vollenhoven stond Bauer eerst stil bij de complexe restauratie van het Loo. “Ik heb eerder vandaag gezien hoe men het rijke verleden wil verbinden met het heden. Iets nieuws neerzetten is ook geen sinecure. Maar iets in de oorspronkelijke staat terugbrengen, achterstallig onderhoud doen en verbeteringen aanbrengen is heel, heel lastig.”

Schurftige Franse militairen
Dat rijke verleden is voor een flink deel ook militair. Niet vreemd: stadhouder en dus hoofd van de krijgsmacht Willem III kocht het middeleeuwse kasteeltje Het Oude Loo in 1684. Hij liet het geheel naar Frans voorbeeld ombouwen. Tijdens de Bataafse revolutie werden er patriottische troepen gestationeerd. “Na de inval van de republiek was het paleis ook een hospitaal voor ‘schurftige Franse militairen'”, vertelde Bauer. Het werd daarna ongetwijfeld goed schoongemaakt, zoals voor Koning Willem III. Die liet 3 forten op het domein aanleggen. “Hij heeft ook het vak ‘Wapenhandel’ op 2 nabij gelegen scholen geïntroduceerd. Jonge leerlingen werden onderricht in het gebruik van handvuurwapens, met als doel ze te enthousiasmeren voor de Koninklijke Militaire Academie… Misschien dat wij dit voor onze werving nog eens kunnen overwegen”, opperde Bauer.

Kriegslazarett
En zo kwamen er nog meer militair-historische wetenswaardigheden naar voren. Over de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, toen Het Loo een ‘Kriegslazarett’ werd en de deuren opende voor herstellende militairen. Het paleis zelf liep daardoor juist weer schade op. Dat gold zeker ook voor het stallencomplex, enige tijd het hoofdkwartier van de Waffen-SS. Op 4 november 1944 bombardeerden 12 Typhoons met succes de stallen. Bauer: “Na de oorlog ontmoette Koningin Wilhelmina 1 van de vliegers: Engelandvaarder Robbert Van Zinnicq Bergmann: ‘Jammer dat in het Noordeinde geen SS'ers zaten, dan had u ook daar wat aan kunnen doen’, zei de koningin destijds.”

Link met 75 jaar vrijheid
Zelfs de tuin speelt een rol in de militaire geschiedenis: ”De tulpen die binnenkort gaan bloeien hebben allemaal een link met 75 jaar vrijheid: de Don White, vernoemd naar een Canadese veteraan, de Liberation, gedoopt door majoor Kenneth George Mayhew (103!) en de Freedom Flame, als symbool voor de vrijheid die de geallieerden ons hebben teruggegeven.” Vervolgens hief Bauer het glas “op vrijheid, behoud van tradities en op voorspoedige verbouwingen.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie