Europees Parlement wil vrouwenbesnijdenis wereldwijd uitroeien

Heden ten dage zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking.  Vrouwelijke genitale verminking (VGV) verwijst naar vaginale verminking waarbij de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw gedeeltelijk of volledig worden weggehaald, of andere letsels aan die organen, zonder enige medische reden. Het wordt doorgaans uitgevoerd door een traditionele besnijder, die een snijdend voorwerp gebruikt en zonder verdoving. Hoewel het internationaal erkend wordt als een schending van de mensenrechten, lopen 68 miljoen meisjes wereldwijd risico slachtoffer te worden van VGV tegen 2030.

VGV komt voornamelijk voor in ongeveer 30 landen in Afrika en in het Midden-Oosten. Het gebeurt ook in sommige Aziatische landen en in Latijns-Amerika, en in andere gemeenschappen die van deze regio’s afkomstig zijn. Ondanks het feit dat het illegaal is in de EU – en strafbaar in sommige lidstaten strafbaar is - zelfs wanneer het uitgevoerd wordt in een ander land – zijn naar schatting 600.000 vrouwen in Europa slachtoffer geweest van VGV, en lopen 180.000 meisjes in 13 Europese landen hetzelfde risico.

VGV wordt voornamelijk uitgevoerd bij meisjes tussen de kindertijd en de leeftijd van 15 jaar. De oorzaak is terug te vinden in een combinatie van culturele en sociale redenen, zoals sociale druk en gewoontes, de overtuiging dat VGV ondersteund wordt door geloof, of idealen over reinheid en schoonheid. Het gebruik dateert van voor het Christendom en de Islam. Het weerspiegelt diepgewortelde ongelijkheden tussen de geslachten. "Helaas zijn de lichamen van vrouwen altijd al een slagveld geweest. Het gaat altijd over de controle van mannen over het lichaam van vrouwen." aldus EP-lid Maria Noichl (S&D, Duitsland) in een debat in het Europees Parlement op 18 december 2019

Het Europees Parlement heeft meermaals zijn vastberadenheid getoond om VGV praktijken wereldwijd uit te roeien. Door het aannemen van wetgeving en resoluties, toonde het Parlement zich voorstander van gezamenlijke actie om vrouwelijke genitale verminking te elimineren.

Vandaag zullen de EP-leden over een resolutie stemmen die eist dat de Europese Commissie maatregelen om VGV te beëindigen en zorgverlening voor overlevenden toevoegt in de nieuwe EU-gendergelijkheidsstrategie, die in maart 2020 voorgesteld wordt. EP-leden benadrukken ook de oproep om reguliere preventiemaatregelen tegen VGV te integreren in alle beleidsgebieden, voornamelijk in de gezondheidszorg, asielopvang, onderwijs, werkgelegenheid, etc.