Ontvoering en schietpartij in Leiden in drugsvete

Ontvoering en schieten met een vuurwapen: een vete tussen twee families in Leiden liep op 6 mei 2019 volledig uit de hand. Nadat twee broers van de ene familie de jongste telg van de andere familie hadden meegenomen, mondde het op het Lakenplein uit in een vechtpartij waarbij ook werd geschoten.

Twee broers van 32 en 29 jaar rijden op 6 mei de 21-jarige jongste telg van de andere familie klem en dwingen hem zijn auto af te staan. Aanleiding is waarschijnlijk een vechtpartij al eerder op de dag, waar de broer van de 21-jarige klappen heeft uitgedeeld.

Nu is het de 21-jarige man die het moet ontgelden. Op het uiteinde van een dopsleutel is zijn DNA aangetroffen, hij heeft er waarschijnlijk behoorlijke tikken mee gehad. Daarna wordt hij in de auto gezet en meegenomen.

Onderweg belt een van de ontvoerders met de 28-jarige broer van de 21-jarige. 'Hij wilde 20.000 euro hebben, anders zou hij hem vermoorden,' verklaarde die later. Hij hoorde dat ze bij het Lakenplein waren. Daar rende hij zo snel hij kon naartoe.

Op het Lakenplein aangekomen wist zijn broertje zich net aan zijn ontvoerders te ontworstelen. Er ontstond een vechtpartij tussen de twee families, waarbij de 28-jarige ook met een vuurwapen schoot. Op het plein werden later drie hulzen gevonden.

Drugs
Het hele gebeuren heeft alle schijn van een drugsvete, waarbij de twee families ruzie hebben over drugs of hun machtspositie. Maar geen van de vier verdachten heeft daarover het achterste van zijn tong laten zien. Vast staat wel dat bij de 28-jarige verdachte thuis een flinke hoeveelheid drugs zijn gevonden, toen de politie op zoek was naar het wapen (dat dan weer niet is gevonden).

Ook bij de 29-jarige broer uit de andere familie spelen drugs een rol: hij werd een halve maand eerder aangehouden met 52 bolletjes cocaïne en 18 bolletjes heroïne op zak. Verder stond hij vandaag nog terecht voor het laten ontploffen van een stuk zwaar vuurwerk: na een verkeersruzie dreigde hij dat hij een Cobra door de brievenbus zou gooien. Die avond liet hij iemand het ook daadwerkelijke in de voortuin gooien.

Op zichzelf zijn ontvoering, openlijke geweld en bedreiging al ernstige feiten. Het Openbaar Ministerie neemt het de vier verdachten daarnaast zeer kwalijk dat ze geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Ze hebben er geen problemen mee aangifte tegen elkaar te doen, maar zwijgen of liegen over hun eigen rol in het geheel.

Ze schuwen kennelijk geweld niet om hun wensen kracht bij te zetten en hebben er daarbij volstrekt maling aan dat andere mensen gevaar lopen of getuige zijn.

Strafeisen
Het Openbaar Ministerie eist tegen de 29-jarige en 32-jarige broers respectievelijk 6 jaar gevangenisstraf, en 2 jaar en 4 maanden gevangenisstraf.

Tegen de 21-jarige verdachte die werd ontvoerd eiste het OM 6 weken cel waarvan 34 dagen voorwaardelijk, vanwege de vechtpartij die volgde. Zijn 28-jarige broer zou 34 maanden de cel in moeten, waarvan 10 voorwaardelijk.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.