Judoka Grol zegeviert met goud in Parijs; brons Korrel

Judoka Henk Grol heeft zondag op het Grand Slam-toernooi in Parijs het goud veroverd bij de zwaargewichten. De 34-jarige Haarlemmer was in de finale met ippon te sterk voor de Japanner Kokoro Kageura. De Nederlander versloeg in de halve finale de Georgiër Gela Zaalishvili, die eerder op de dag van Roy Meyer won.

De score van Grol werd in eerste instantie met een waza-ari gehonoreerd, maar door ingrijpen van de jury werd het ippon. Grol, die na het EK begin mei te horen krijgt of hij een olympisch ticket krijgt toegewezen, won het toonaangevende toernooi in de Franse hoofdstad voor het laatst in 2011, toen nog in de klasse tot 100 kg. Grol neemt met deze overwinning een flinke voorsprong op Meyer, die zevende werd in de Franse hoofdstad.

Finalist Kageura zorgde in de derde ronde nog voor een sensatie door Teddy Riner te verslaan. Daarmee kwam een einde aan een indrukwekkende reeks. De tweevoudig olympisch kampioen in het zwaargewicht bleef sinds september 2010 liefst 154 wedstrijden ongeslagen.

In de klasse onder 100 kilogram won Michael Korrel brons. Hij rekende in de strijd om brons af met de Serviër Bojan Dosen. Korrel won in de golden score op ippon.

Voor Tessie Savelkouls eindigde het toernooi in mineur. De Nederlandse bleef na haar partij in de tweede ronde in de klasse boven 78 kilogram op de tatami liggen. Ze moest met een brancard worden afgevoerd en wordt in het ziekenhuis onderzocht. Het is niet bekend wat haar mankeert.

In de categorie tot 90 kilogram werd Noël van 't End in de halve finales uitgeschakeld door de Japanner Kenta Nagasawa. De 28-jarige Houtenaar verloor vervolgens ook de strijd om brons.  De wereldkampioen was op de rand van de mat in gevecht met de Fransman Axel Clerget en werd in dat duel met beide voeten buiten de mat geduwd. Dat betekende de derde straf in de partij voor de Nederlander.

 

Henk Grol wint goud in Parijs. (PRO SHOTS/Panoramic)
Henk Grol wint goud in Parijs. (PRO SHOTS/Panoramic)