Luchtmacht vliegt terugkeerders China naar Nederland

Met een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht zijn zondagmiddag 9 februari zes mensen begeleid teruggekeerd naar Nederland vanwege het coronavirus. Het gaat om vier Nederlanders en twee Chinese familieleden die daarvoor in (de regio van) Wuhan verbleven. Zij konden niet deelnemen aan het eerdere begeleide vertrek van in totaal 17 mensen naar Nederland.
Entree Vliegbasis Eindhoven.

Het zestal maakte deel uit van een groep die vanuit Wuhan naar Londen is gevlogen. Zondagochtend volgde een vlucht naar Berlijn en van daar zijn de passagiers met een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht overgevlogen naar vliegbasis Eindhoven.

In de loop van de middag landden ze op vliegbasis Eindhoven. Net als eerder vond daar een gezondheidscheck plaats en er gelden vanaf nu voor 14 dagen preventieve quarantainemaatregelen. Als de omstandigheden dat toelaten kan dat in een thuissituatie zijn. De GGD monitort de mensen actief. Nederland heeft voor deze begeleide terugkeer nauw opgetrokken met onder andere de Britten, Duitsers en Chinezen en is erkentelijk voor de goede samenwerking.

Coronavirus
Mensen besmet met het coronavirus kunnen koorts en luchtwegklachten hebben. Denk aan hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Hoe besmettelijk het virus precies is en hoe snel het zich verspreidt, is niet goed bekend. De World Health Organisation (WHO) en Chinese overheid brengen de situatie van dag tot dag in kaart.