Skiester Rebensburg zet Garmisch in vuur en vlam

Alpineskiester Viktoria Rebensburg heeft als eerste Duitse sinds Maria Höfl-Riesch in 2010 de World Cup-afdaling op de befaamde Kandahar-piste op haar naam geschreven. Het was alweer haar negentiende World Cup-zege, maar wel haar eerste op de afdaling, waarop ze al zes keer eerder het podium haalde. Overigens is de afdaling bij de vrouwen redelijk open: de afgelopen tien races kenden tien verschillende winnaressen.

World Cup-leidster Mikaela Shiffrin was er niet bij: eerder in de week kwam haar vader ten val tijdens werkzaamheden aan het huis. Hij liep daarbij ernstig hersenletsel op en kwam in het ziekenhuis al snel te overlijden. Shiffrin besloot uiteraard gelijk terug naar de VS te reizen, het is nog niet duidelijk wanneer ze haar rentree zal maken.

Federica Brignone staat tweede in de World Cup en hoe treurig de situatie ook is, voor de Italiaanse ligt de weg naar plek één open. Ze zette gelijk een uiterst scherpe tijd neer op de Duitse sneeuw, waar aanvankelijk alleen de Zwitserse Corinne Suter een beetje bij in de buurt bleef. Rebensburg kwam als achtste naar beneden en maakte grote indruk: aan de finish was ze 0,61 seconden sneller dan Brignone.

Als vijftiende ging Ester Ledecka naar beneden en de Tsjechische olympisch kampioene was weer eens sterk: ze eindigde 0,83 seconden achter Rebensburg en pakte daarmee de derde plek, nog 0,12 seconden voor de altijd agressief skiënde Italiaanse Sofia Goggia.