Skiër Noël slalomt naar thuiswinst, sensatie Haugan en Pertl

In het Franse Chamonix heeft alpineskiër Clement Noël voor eigen publiek zijn zesde World Cup-zege gepakt, zijn derde van het seizoen. Vooral de mannen naast hem zorgden echter voor de nodige sensatie, want dat waren er twee die vermoedelijk niemand verwacht had.

Na de eerste run ging Daniel Yule bepaald niet voor het eerst dit seizoen aan de leiding. De Zwitser was 0,24 seconden sneller dan de Fransman Noël, terwijl de Italiaan Stefano Gross zich op 0,47 seconden naar een knappe derde plek slalomde. De Fransman Alexis Pinturault (+0,48) stond er ook nog goed bij, de Noor Sebastian Foss-Solevaag (+0,82), Marco Schwarz uit Oostenrijk (+0,82), de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (+0,84) en de Rus Alexander Khoroshilov (+0,90) bleven nog binnen een seconde.

In run twee viel Khoroshilov terug achter de Noorse leider Timon Haugan, die elfde stond na één manche en nog nooit eerder de top-10 haalde. Ook Zenhäusern kwam achter Haugan terecht en dat gold ook voor Schwarz én Foss-Solevaag. Pinturault koos weer eens volle bak de aanval, maar nam teveel risico en ging eruit, dus kwam een megastunt van Haugan alsmaar dichterbij. Vervolgens nam Gross een stevige duik in de sneeuw en daarmee was Haugan's allereerste podium ooit plotseling al een feit - alleen Noël en Yule stonden nog boven.

Noël leverde vooral in het onderste stuk een flink deel van zijn 0,85 seconden voorsprong in, maar hield alsnog 0,21 tellen over en nam de leiding dus in handen. Dat werd al snel omgezet naar de zege, want Yule ging bij een van de eerste poortjes de mist in en lag eruit. De winst ging zo naar Noël, voor de sensationele Haugan en de misschien wel nóg meer verrassende Oostenrijker Adrian Pertl, die pas zijn zevende World Cup-wedstrijd afwerkte.