Politie bevestigt: Saïd Razzouki aangehouden in Colombia

De voortvluchtige Saïd Razzouki is gisteren, 7 februari 2020, aangehouden bij een flatgebouw in de Colombiaanse stad Medellin, door de Dirección de Antinarcóticos (Diran) met assistentie van de CNP Junglas en met bijstand van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en FBI. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). De politie kan nu, na succesvolle identificatie, bevestigen dat het om Saïd Razzouki gaat. Hij is hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende liquidaties.

Lees ook: 'Kopstuk' mocromaffia Razzouki opgepakt in Colombia

Razzouki werd, net als Ridouan Taghi, internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Voor informatie die zou zorgen voor de aanhouding van Saïd Razzouki werd vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Colombia de uitlevering gevraagd van Saïd Razzouki De procedure hierover zal naar verwachting enige tijd in beslag nemen.

Internationale samenwerking
Lange tijd hebben meerdere eenheden van de Nederlandse politie in nauwe samenwerking met de Diran (antinarcotica-unit van de nationale politie van Colombia) met assistentie van de CNP Junglas, de DEA en de FBI intensief gezocht naar Saïd Razzouki Een team van rond de honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van deze verdachte. Door nauw samen te werken met nationale en internationale partners is het mogelijk om deze vorm van criminaliteit effectief en slagvaardig te bestrijden. Deze succesvolle samenwerking heeft vandaag geresulteerd in de aanhouding van Saïd Razzouki

Marengo-onderzoek
In de strafzaak ‘Marengo’ staan 17 verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. In het strafdossier komt een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Verschillende verdachten zijn volgens het OM ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. Een mensenleven was niets waard, gelet ook op tenminste twee zogenoemde vergismoorden.