FIOD legt beslag op Haarlems onroerend goed

De FIOD heeft dinsdag 4 februari beslag gelegd op vijf woningen in Haarlem. Dit gebeurde in een onderzoek naar het witwassen van gelden die vermoedelijk verdiend zijn met criminele activiteiten. In het onderzoek zijn drie mannen aangehouden.

Het onderzoek richt zich onder meer op een 35-jarige man uit Haarlem, een 38-jarige man uit Bodegraven en een 31-jarige man uit Emmen, die allen zijn aangehouden. Het vermoeden is dat zij de vijf in beslag genomen panden betaald hebben met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van de panden zouden zij deze criminele inkomsten hebben witgewassen.

Het onderzoek is gestart nadat verschillende banken ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD deed doorzoekingen op acht locaties in Haarlem, Bodegraven, Emmen en Gouda waarbij de Douane bijstand verleende met geldhonden. Ook de politie verleende bijstand. Bij de doorzoekingen werden een vuurwapen en munitie aangetroffen. Deze zijn overgedragen aan de politie.

Behalve op de panden in Haarlem is beslag gelegd op auto’s, motoren, scooters, luxe goederen zoals horloges en designer kleding en bijna 70.000 euro contant geld. Dit omdat misdaad niet mag lonen. Door beslag te leggen op vastgoed en ander vermogen en de aanhouding van verdachten wordt gepoogd verdere ondermijning van de maatschappij door criminaliteit voorkomen.

Afbeelding: FIOD
Afbeelding: FIOD