Skicrossspektakel en zware knieblessures op loodzware piste

In het Franse Megéve is na een paar jaar eindelijk weer een World Cup skicross gehouden. We keren nog even een paar dagen terug op deze vrij rustige sportwoensdag, want het waren weer mooie wedstrijden op de ontzettend moeilijke baan - vooral de sprongen die gelijk gevolgd werden door een bocht eisten hun slachtoffers.

Vrouwen
Wereld- en olympisch kampioene Marielle Thompson uit Canada pakte bij de start de leiding door Sandra Näslund af te troeven, waarna de Zweedse favoriete even zonder succes werd aangevallen door landgenote Alexandra Edebo. Thompson sloeg een klein gaatje, Näslund koos in het laatste stuk een hele andere lijn en ontwikkelde zo veel meer snelheid. Het was echter nét niet genoeg om Thompson te pakken en dus won de Canadese, voor Näslund en Edebo, die met een millimeterfinish te sterk was voor thuisfavoriete Marielle Berger Sabbatel. Voor Edebo was het de eerste podiumplek uit haar carrière, nadat ze dit seizoen al twee keer vierde en twee keer vijfde werd.

De vrouwenfinale

Mannen
De beste start was voor World Cup-leider Kevin Drury, die de tot de finale zeer overtuigende Fransman Bastien Midol in zijn nek kreeg. De Duitsers Florian Wilsmann en Tim Hronek vochten onderling een duel uit, hoewel Wilmsmann nog even probeerde de tweede plek aan te vallen. Midol kon Wilmsmann achter zich houden, maar een aanval op Drury zat er niet meer in en de Canadees pakte al zijn vierde overwinning van het seizoen. Wilmsmann werd in de laatste bocht nog gepasseerd door Hronek, die zo na drie jaar eindelijk zijn derde World Cup-podium kon vieren.

De mannenfinale

Blessures
Zoals gezegd was de piste in Megéve ontzettend zwaar en dat zorgde helaas ook voor de nodige valpartijen. Zoals altijd kwamen de meeste gevallen skiërs er zonder kleerscheuren vanaf, maar voor twee toppers is dat niet het geval: Andrea Limbacher uit Oostenrijk heeft een kruisband afgescheurd en is klaar voor dit seizoen. De Canadese Brittany Phelan, goed voor olympisch zilver en dit seizoen al drie podiumplekken, scheurde ongeveer alles af wat iemand in één knie af kan scheuren en ligt er ook lange tijd uit.