FOK! Wat een weer: stilte voor de storm(en)

Dag beste reiziger!  

We gaan even een tijdelijke pauze in wat het weer betreft, maar alle voorbereidingen voor ronduit onstuimig herfstweer worden momenteel in de steigers gezet. We krijgen drie dagen dat er even weinig gaat gebeuren, maar daarna komt er een zeer strakke westelijke stroming op gang die in potentie mogelijk zeer veel wind en regen gaat brengen in de nieuwe week.

De afgelopen dagen waren natuurlijk ook in het nieuws. Een hogedrukgebied boven Spanje bracht een circulatie van zeer warme lucht op gang. Via de Canarische Eilanden bereikte deze lucht Zuid-Frankrijk en de Alpen. Er was geen onderbreking door gebergte of iets dergelijks. Zodoende liepen de temperaturen op tot 27 graden aan toe. Gewoon zomer dus. Dit was onder meer het geval in Biaritzz. Iedereen liep daar in t-shirt en korte broek. Absurd natuurlijk, zelfs voor die ligging recordwarm. De Alpen bleven niet achter. De sneeuwgrens lag afgelopen weekend rond de 3500 mm, en ook dat is ongezien voor dit jaargetijde. Inmiddels zijn de bordjes wel verhangen. 

De afgelopen 2 dagen zorgde een noordwestelijke stroming voor veel frissere, zeg normalere, lucht. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In Duitsland en de Alpen is bijzonder veel neerslag gevallen. Op de Feldberg was een aftapping van 276 mm. In het laagland viel er met name in Beieren zo'n 50 tot 100 mm. De sneeuwgrens daalde ook fors. 

In ons eigen land vielen er gisteren ook vrij veel buien. In de Limburgse heuvels werd het zelfs even wit. Meer sneeuw viel er in de Ardennen. Dat is ook vrij logisch gezien de hoogteverschillen. Overigens kwam er bij buien in het laagland hier en daar onweer voor.  Dat gebeurde maandagavond ook al. In de loop van de middag trokken de meeste buien naar het zuiden toe weg en klaarde het breed op.

De afgelopen nacht was het droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. In het binnenland koelde het tot rond het vriespunt af. Aan zee bleef het wat zachter.

Vandaag zijn er wolkenvelden met zo her en der wat zon. Een rustige dag met een graad of 7 a 8. 

Dit houden we op donderdag, vrijdag en deels zaterdag vast. En daarna komt dan de bulderende west-circulatie op gang. Kortom, Monique en Frank mogen het weerbericht de komende drie dagen doen, en dan ben ik weer van de partij als het echt moet.  

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Opklaringen op een winderige dag. (Foto: Stephan5)
Een mooie winderige dag ergens uit mijn archief. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.