Zwarte acteur roept 'racisme', wordt teruggefloten

Nadat in 2019 de zwarte acteur Jussie Smollett een valse aangifte deed van racistisch geweld, is er nóg een zwarte acteur betrapt op het maken van een valse beschuldiging.

Ging Smollet een stapje verder met het in scène zetten van zijn eigen mishandeling door twee vrienden met rode petjes op, Brits acteur Giles Terera vond dat hij onheus was bejegend door barpersoneel.


Giles Terera (Foto: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

In november 2019 liet hij via Facebook weten racistisch behandeld te zijn geweest door het personeel van een bar-restaurant Aint Nothin But The Blues bar in de wijk SoHo. Samen met acht andere, zwarte, acteurs werd Terera de toegang geweigerd. Volgens een woeste Terera, ster in de Londense theaterwereld en winnaar van onder andere de Olivier Award voor beste acteur in een musical, mocht een groepje blanken wél de zaak in.

Aangezien het enige verschil tussen hen en het groepje van Terera de huidskleur leek, was het voor de Britse acteur duidelijk: hij was slachtoffer en iedereen mocht het weten. In plaats van verhaal te halen bij de bar, ging hij doodleuk via zijn Facebookpagina het slachtoffer spelen.

Lees ook: Zwarte homoseksuele acteur 'stuurde eerder dreigbrief naar zichzelf'

"Ik heb net een groep van acht zwarte acteurs, die ik regisseer in een toneelstuk over Amerikaanse bluesmuziek, meegenomen naar de 'Aint Nothin But The Blues'-bar in SoHo. We werden racistisch benaderd en ons werd de toegang geweigerd. Een groep van tien blanke gasten mochten ons ongecontroleerd passeren. WTF!", zo luide zijn ongenuanceerde tirade als ware hij Thierry Baudet.

Het stukje slachtofferproza werd echter, zoals het een goed acteur betaamt, nog dramatischer. "Deze groep getalenteerde en hardwerkende acteurs waren gesloopt, verward en overstuur achtergelaten, terwijl de manager zei: 'Het kan me niet schelen wie je bent of wat je bent.' Dat dit overal gebeurt is een verdomde schande, het feit dat het op locatie gebeurt waar Blues-muziek wordt uitgebuit is ziek."

Identiteitsbewijzen
Terera had echter niet aan Kevin Hillier, de eigenaar van de bar, gedacht die deze beschuldiging niet gedwee over zich heen liet komen. Ook hij reageerde namelijk via het online platform om zijn versie van het verhaal te vertellen:

"Aan iedereen die gisteren oneerlijke berichten over de bar hebben gelezen. Het is jammer dat mensen deze dingen gewoon kunnen beweren zonder dat de feiten kloppen. De groep werd om hun identiteitsbewijs gevraagd, omdat ze er jong uitzagen en het bleek dat een deel van de groep geen identiteitsbewijs bij zich had. Daarom konden ze niet worden bediend", aldus woorden die aan weinig aan de verbeelding overlaten.

"We doen dit elke dag bij iedereen die jong lijkt. Het is jammer dat ze dan de ‘racisme-kaart’ te moeten gebruiken om ons personeel te intimideren, alleen maar omdat de volgende groep toevallig blank was. Dit was een andere leeftijdsgroep, dus werden ze bediend. We hebben nu een reputatie die we niet verdienen en waarop we niet goed kunnen reageren. We hebben vaste klanten en personeel dat zwart is. Het maakt ons niet uit welke kleur mensen hebben", eindigde hij zijn relaas.

Inmiddels probeert Hillier met zijn advocaten een rechtzaak tegen Terera voor te bereiden. Tevens wilde de bareigenaar geen commentaar geven op vragen van de pers, omdat 'de zaak nu bij mijn advocaten ligt'.