NPO betaalde veroordeelde terroriste 400 euro voor interview

Minister Ari Slob laat in antwoord op kamervragen van de VVD weten dat het NPO-programma Mensen met M. aan veroordeelde terroriste Laura H. 400 euro heeft betaald.

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini was 'not amused' over dit voorval: "Een tijd geleden hebben we het gedonder gehad met de baas van een motorbende die betaald werd door de publieke omroep. Inmiddels heeft de NPO gedragsregels voor het betalen van gasten. Ik vraag me toch echt af hoe het betalen van een Syriëganger binnen die regels past. Ik wil daar snel meer uitleg over van de minister. Terroristen horen geen belastinggeld te krijgen om te vertellen over hun misdaden op tv." Naast het betalen van terroristen klinkt er dus ook het verwijt dat het interview meer in het thema stond van Laura H. die haar eigen straatje kon schoonvegen in plaats van dat zij kritisch bevraagd werd over de misdaden in het kalifaat.

Minister Slob is het niet geheel eens met de visie van Zohair: "De redactionele onafhankelijkheid van de omroepen is een groot goed. Het is aan de omroepen om de inhoud van hun programma’s te bepalen." De NPO verdedigt het betalen van de terroriste met: "Het is heel gebruikelijk om financiële afspraken met mensen die in onze uitzendingen aan het woord komen te maken." 

Terroriste Laura vertrok in 2015 naar het beloofde islamitische land om een jaar later toch maar weer terug te vluchten. Na haar terugkomst werd zij veroordeeld tot een celstraf wegens het voorbereiden van terroristische misdrijven. Inmiddels is alles vergeven en is zij weer een vrije vrouw.