Riiber met grote overmacht naar winst in Seefeld Triple

In het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, is het hoogtepunt van het seizoen in de noordse combinatie afgesloten: de Seefeld Triple, drie dagen achter elkaar. Op vrijdag stond er na het schansspringen vijf kilometer langlaufen op het programma, zaterdag was dat tien kilometer en zondag wachtte de heren vijftien kilometer.

Voor de verandering was Jarl Magnus Riiber op de schans eens niet de beste, maar aangezien ook de eerste twee dagen van de Triple mee worden geteld mocht hij wel met afstand als eerste beginnen aan de afsluitende vijftien kilometer langlaufen. De Duitsers Vinzenz Geiger en de Japanner Akito Watabe konden pas 1:22 minuten later van start, binnen een paar seconden gevolgd door de Noren Jørgen Gråbak, Jens Lurås Oftebro en Espen Bjørnstad. Meervoudig Triple-winnaar Eric Frenzel uit Duitsland vertrok als zevende, maar had al wel twee minuten en acht seconden aan zijn broek.

Riiber begon dus als eerste aan het langlaufen, waar de vijf achtervolgers uiteraard snel bij elkaar kwamen. In de tweede van zes ronden moest Bjørnstad lossen bij de groep, waar ook Watabe het lastig had. De overige vier kwamen nauwelijks dichter bij Riiber: halverwege was het verschil nog altijd 1:20 minuten. In de vijfde ronde voerde Gråbak een versnelling door, waarbij Watabe geparkeerd stond, om zo te voorkomen dat een door Ilkka Herola aangevoerde groep zich bij de achtervolgers zou mengen.

Een dikke kilometer voor de finish moest ook Oftebro eraf en dus streden Geiger en Gråbak tegen elkaar om de tweede plek. Ver voor dat duo ging de zege met enorme overmacht naar Riiber, waarna Gråbak het in een hele mooie sprint om de tweede plek won van Geiger.

Riiber wint de Triple