Géén Nederlandse Australian Open-winnares in rolstoeltennis

Voor het eerst sinds de US Open 2014 is een Grand Slam-toernooi in het rolstoeltennis afgerond zonder Nederlandse eindzege. Op de Australian Open in Melbourne ging zowel de titel in het damesenkelspel als het damesdubbelspel niet naar een Nederlandse.

Diede de Groot won de vorige twee edities van de Australian Open en won zes van de vorige acht Grand Slam-toernooien. Dit keer werd ze in de eerste ronde redelijk sensationeel uitgeschakeld door de Chinese Zhu Zhenzhen, die een heuse thriller won: 7-6 (3), 3-6, 5-7. Zhu ging in de halve eindstrijd dan wel met 1-6, 6-0, 6-4 onderuit tegen Aniek van Koot, die haar Nederlandse landgenote Marjolein Buis met 7-6 (7), 6-4 had geklopt.

Van Koot, de winnares in 2013, nam het in de finale op tegen de enige speelster die het de Nederlandse dames constant lastig kan maken: Yui Kamiji uit Japan, winnares in 2017. Een spannende finale werd het niet en met 6-2, 6-2 schreef Kamiji het toernooi op haar naam, inmiddels haar zevende Grand Slam-titel in het enkelspel.

In het dubbelspel won De Groot samen met Van Koot van Buis en Zhu (6-3, 6-3), maar het Japans-Britse topduo Kamiji/Jordanne Whiley was in de eindstrijd te sterk: 2-6, 4-6, de tiende Grand Slam-titel voor dat duo en hun derde eindzege in Melbourne.