Op wintersport? Zonnebrandcrème mee!

Het zit niet mee voor de wintersporters dit jaar. Al maanden is het in de Alpen zachter dan normaal en valt de hoeveelheid sneeuw tegen. Ook in februari houdt het zachte weer aan en blijft het vaak droog. Slecht nieuws dus voor wie in de voorjaarsvakantie op wintersport gaat.

In de eerste week van februari zit de wind vaak in de west- of noordwesthoek. Hierdoor weten sneeuwzones de Alpen te bereiken. Vooral in Oostenrijk kan een mooie laag verse sneeuw vallen. In het westen en zeker het zuiden van de Alpen valt weinig sneeuw. Al gauw breekt een rustige periode aan en die kan wekenlang duren. Daarbij is de kans op sneeuw klein en is het meestal zonnig en zacht.

Naarmate de maand vordert zoekt de wind steeds vaker het zuiden of zuidwesten op. Voor de voorjaarsvakantie betekent dat mogelijk zeer hoge temperaturen. Het is dan zelfs niet uit te sluiten dat het in de dalen een keer 20 graden wordt!

Kwaliteit van de sneeuw in voorjaarsvakantie
Over het algemeen ligt de vorstgrens hoog. Dat betekent dat de sneeuwkwaliteit in de lage wintersportgebieden slecht kan worden. De felle februarizon helpt daarbij een handje en laat de toplaag smelten. In de lage delen ligt al weinig sneeuw. Deze gebieden zullen het moeten hebben van sneeuwkanonnen.

Ook in hoger gelegen wintersportgebieden kan de kwaliteit van de sneeuw minder worden, maar is de sneeuwgarantie duidelijk groter dan in de dalen. Het zachte weer heeft één voordeel: op het terras is het heerlijk aangenaam en ook op de pistes is het in je ski-jas warm zat. Vergeet alleen niet zonnebrandcrème mee te nemen, de zon is in februari al erg krachtig.

Een plaatje, omdat het kan, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een plaatje, omdat het kan, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)