Britten uit de EU

Na 47 jaar lidmaatschap heeft het Verenigd Koninkrijk om 23.00 uur plaatselijke tijd de Europese Unie verlaten. Dit naar aanleiding van een referendum medio 2016 waarmee toenmalig premier David Cameron probeerde de eurosceptische vleugel in zijn Conservatieve Partij stil te krijgen.

Het land had de unie eigenlijk al op 29 maart vorig jaar hebben moeten verlaten maar het lukte Camerons opvolger Theresa May lange tijd niet om het exitakkoord met de EU door het Britse parlement te krijgen.

Pas met de huidige premier Boris Johnson, die vorige maand een ruime verkiezingsoverwinning boekte, lukte dat wel. Johnson heeft de nog altijd verdeelde Britten tot eenheid gemaand en zei dat het land aan de vooravond van een nieuw tijdperk staat.

Britten uit de EUDaarin staan allereerst nogal pittige handelsbesprekingen met de EU op het programma. Die wil de Britse premier uiterlijk eind dit jaar afgerond en goedgekeurd hebben, op het moment dat de transitieperiode eindigt. Europese regeringsleiders hebben er echter een hard hoofd in dat dit gaat lukken, gezien het sluiten van handelsakkoorden doorgaans meerdere jaren in beslag neemt.

Veel Britten vieren feest, onder meer op Parliament Square in Londen. Ook worden op verschillende plaatsen 'Independence Day'-feestjes gehouden. Maar er zijn ook protestbijeenkomsten. En daarnaast heerst er uiteraard de typisch Britse houding van 'keep calm and carry on'.

Britten uit de EU