Coronavirus: ruim 11.000 besmettingen, eerste besmetting Spanje

Langzaamaan komen de nieuwe cijfers weer binnen vandaag. Het aantal besmettingen bereikt bijna de 10.000 gevallen waarvan er inmiddels 213 mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Nadat gisterenavond bekend werd gemaakt dat er besmettingen in Italië waren vastgesteld zijn er vandaag 2 bevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Het overgrote deel van de besmettingen is nog steeds in China, in het epicentrum van de Hubei regio zijn er al een kleine 6000 gevallen gemeld. Ook het overgrote deel van de dodelijke slachtoffers is hier gevallen. Inmiddels zijn er door de eerste besmetting in Tibet in alle regio's van China besmettingen gemeld.

De besmettingen in het VK maken het het 4e land in Europa waar de besmetting is vastgesteld nadat er eerder al gevallen zijn gemeld in Frankrijk, Duitsland en Italië. Naast de nieuwe besmettingen in het VK zijn er ook weer nieuwe besmettingen vastgesteld in Thailand. Daar zijn 5 nieuwe gevallen bijgekomen waaronder een taxichauffeur die nog nooit in China is geweest waarmee het totaal op 19 komt te staan. Thailand heeft hiermee de meeste besmettingen buiten China om. Ook in Zuid-Korea zijn er 5 nieuwe besmettingen gemeld.

Het RIVM heeft het reisadvies voor China wederom aangepast na het uitroepen van een internationale noodsituatie (PHEIC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Hubei regio heeft het advies 'niet reizen' gekregen en de rest van het land is oranje gekleurd om 'alleen noodzakelijke reizen' aan te geven.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 15.45 uur:
In Rusland zijn de eerste 2 besmettingen gemeld, het zou gaan om Chinezen die in Rusland in quarantaine zijn opgenomen. Duitsland meldt de zesde besmetting, het zou gaan om een kind van een man waar eerder deze week het virus was vastgesteld. Singapore meldt 3 nieuwe besmettingen en komt daarbij op 16 besmettingen.

Update 17.30 uur:
Zweden meldt de eerste besmetting in hun land, het gaat om een vrouw die in China het epicentrum Wuhan had bezocht. Een woordvoerder meldt dat de kans op verdere besmetting vrij laag is op basis van gegevens uit andere landen.

Update 22.30 uur:
De Verenigde Staten meldt een nieuwe besmetting in Santa Clara County in de staat Californië wat het totaal aantal besmettingen in de VS op 7 brengt. Net daarvoor heeft de VS naar buiten gebracht de situatie rondom het 2019-nCov coronavirus uit te roepen tot noodsituatie voor de publieke gezondheid. Amerikaanse staatsburgers mogen nog wel vanuit China naar de VS vliegen maar worden daar mogelijk wel 14 dagen in quarantaine gehouden. Niet Amerikaanse staatsburgers die recentelijk in China zijn geweest mogen het land niet meer in.

Update 23.30 uur:
Langzaamaan komen de eerste nieuwe cijfers weer binnen vanuit het epicentrum in de Hubei regio in China. Er zijn weer ruim 1300 besmettingen bijgekomen wat het totaal op ruim 11.000 brengt. Ook zijn er 45 mensen aan de gevolgen van het virus overleden waarmee het dodental stijgt naar 258.

Update 23.40 uur:
Spanje meldt haar eerste besmetting, het betreft een besmetting op het Canarische eiland La Gomera en is mogelijk gelinkt aan de eerdere besmettingen in Duitsland.

Update 00.15 uur:
De Chinese regio Chongqing ten westen van Hubei meldt 27 nieuwe besmettingen en de eerste dode  in deze provincie. Dat brengt het totaal nu op 259 slachtoffers waarvan nog steeds het overgrote deel (249) in de Hubei regio zijn vastgesteld.