NBA: Milwaukee scoort ook zonder Giannis

Het is een bekend spreekwoord uit de wielersport: de Tour wacht op niemand. Voor het basketbal geldt dit evenzeer. Terwijl er nog volop gerouwd wordt om Kobe Bryant, worden er dwars door de Verenigde Staten elke dag NBA-wedstrijden gespeeld. Er moeten immers 1230 wedstrijden in een paar maanden gespeeld worden. Alleen de Los Angeles Lakers werd een wedstrijd respijt gegund. Zij komen vrijdag weer in actie tegen de Portland Trail Blazers.

De koploper in de NBA, de Milwaukee Bucks, speelden een thuiswedstrijd tegen de Washington Wizards. Giannis Antetokounmpo kampt met diverse pijntjes en mocht een wedstrijd rusten. Het is een geruststellende gedachte voor de Bucks dat de ploeg ook zonder haar superster over meer dan voldoende scorend vermogen beschikt. Milwaukee won met 151 – 131.

Washington is één van de slechtst verdedigende ploegen in de NBA en dat werd tegen Milwaukee pijnljk duidelijk. Bij rust stond de belachelijke stand van 88 – 63 op het bord. In de tweede helft toonde Milwaukee een beetje genade met de hulpeloze tegenstander, maar spannend werd het uiteraard niet meer. Khris Middleton, die halverwege al 28 punten had gemaakt, eindigde de wedstrijd met een persoonlijk record van 51 punten. Point guard Eric Bledsoe scoorde er met 34 punten ook flink op los. Voor de Wizards maakte Bradley Beal 47 punten.

Boston won de topper in het westen van de Miami Heat. In Florida wonnen de Celtics met 101 – 109. Alle starters van de Celtics haalden de dubbele cijfers. Hayward voerde met 29 punten zijn team aan.

Bij Miami speelde Dion Waiters zijn derde wedstrijd van het seizoen. In de voorbereiding van het seizoen werd Waiters onwel in het teamvliegtuig na een uitwedstrijd. Onderzoek wees uit dat het kwam doordat hij te veel ‘edibles’, marihuana snoepjes, had gegeten. Het kwam hem op een lange schorsing van het team te staan. Waiters geldt zijn hele carrière al als een enfant terrible en het is mogelijk dat hij bij de Heat nu zijn laatste kans heeft gekregen.

Door het tragische overlijden van Bryant is het debuut van Zion Williamson flink ondergesneeuwd. Williamson wordt gezien als een potentiele nieuwe superster, maar hij moest de eerste helft van het seizoen geblesseerd toekijken met een scheurtje in zijn meniscus.

Williamson heeft inmiddels vier wedstrijden gespeeld met zijn team, de New Orleans Pelicans. Vannacht wonnen de Pelicans van de Cleveland Cavaliers met 111 – 125. Het was de tweede overwinning op rij, waarmee de ploeg uitzicht houdt op de play-offs. Williamson maakt een prima indruk in de minuten die hij speelt en heeft al een paar highlights op zijn naam staan.

Verder blijft de NBA in het teken staan van Kobe Bryant. Gisteravond was de uitzending van NBA on TNT, een razend populair wekelijks basketbalprogramma. Er worden wedstrijden besproken en de hosts, onder hen Shaquille O’Neal en Charles Barkley hebben wekelijks de grootste lol. Gisteravond niet. Shaquille O’Neal opende de uitzending met een eerbetoon aan zijn oud-ploeggenoot. Er is veel gezegd over de rivaliteit tussen de twee spelers, zeker in de tijd dat ze samen bij de Lakers speelden. O’Neal stapte over die schaduw heen en vertelde in tranen wat Kobe voor hem betekend had en hoe hij Bryant en zijn dochtertje Gianna zou missen.

Ook van elders op de wereld komen nog steeds soortgelijke verhalen binnen. Novak Djokovic won zijn kwartfinale op de Australian Open en kwam na afloop met een prachtig eerbetoon aan Bryant. Djokovic komt uit Servië, dat een rijke basketbaltraditie heeft. Djokovic beschouwde Bryant als een vriend en een mentor, die hem geholpen heeft terug te keren van een zware blessure.

Een Facebook post van een Italiaanse oud-speler gaat rond op social media. Hij vertelt over een regionaal toernooi waar hij tegen het team van Bryants vader, oud-NBA speler Joe Bryant, moest spelen. Op het veld stond tot ieders verrassing ook een jochie van elf jaar, met grote ogen een een glimlach die wereld zou raken. De man wist niet goed wat hij moest doen, je kan niet voluit verdedigen tegen een kind. Hij liet de jonge Kobe schieten en de eerste driepunter ging feilloos raak. De volgende aanval gebeurde hetzelfde. Het publiek werd gek, maar zijn coach werd kwaad. Er moest verdedigd worden. De volgende aanval besloot hij wel te verdedigen en blockte hij Kobe’s schot, tot groot ongenoegen van vrijwel alles en iedereen in de hal. De spelers eiste van zijn coach dat hij gewisseld zou worden.

Uitslagen:

Charlotte Hornets – New York Knicks 97 – 92
Cleveland Cavaliers – New Orleans Pelicans 111 – 125
Miami Heat – Boston Celtics 101 – 109
Philadelphia 76ers – Golden State Warriors 115 – 104
Toronto Raptors – Atlanta Hawks 130 – 114
Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 104 – 96
Milwaukee Bucks – Washington Wizards 151 – 131
Dallas Mavericks – Phoenix Suns 104 - 133

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 41 – 6
Toronto Raptors 32 – 14
Miami Heat 32 – 15
Boston Celtics 31 – 15
Philadelphia 76ers 31 – 17
Indiana Pacers 30 – 17
Orlando Magic 21 – 27
Brooklyn Nets 19 – 26
Chicago Bulls 19 – 30
Detroit Pistons 17 – 31
Charlotte Hornets 16 – 31
Washington Wizards 15 - 31
New York Knicks 13 - 35
Cleveland Cavaliers 13 – 35
Atlanta Hawks 12 - 36

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Los Angeles Clippers 33 – 14
Utah Jazz 32 – 14
Denver Nuggets 32 - 15
Houston Rockets 29 – 17
Dallas Mavericks 29 - 18
Oklahoma City Thunder 28 – 20
Memphis Grizzlies 23 - 24
San Antonio Spurs 20 - 26
Portland Trail Blazers 20 - 27
Phoenix Suns 20 – 27
New Orleans Pelicans 19 - 29
Sacramento Kings  17 - 29
Minnesota Timberwolves 15 – 32
Golden State Warriors 10 - 38