'Amstelvener (41) was schutter bij dodelijke schietpartij Hugo de Grootplein'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat de 41-jarige Cherif A. de schutter was tijdens de dodelijke schietpartij in een pizzeria op het Hugo de Grootplein in Amsterdam. De Amstelvener staat vandaag voor de rechter.

Eerder was nog niet bekend waar A. precies van werd verdacht. Hij moet zich vandaag in de rechtbank melden tijdens een pro forma-zitting. Hierbij wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Schietpartij
A. zit vast sinds 23 oktober, de dag waarop de 49-jarige Goran Savic (de uitbater van pizzeria 'La Piccola Baracca') wordt neergeschoten. Het is druk, die bewuste woensdagmiddag. Vele fietsers, automobilisten en voetgangers passeren het Hugo de Grootplein. De schoten die plotseling worden gelost, zorgen dan ook voor paniek.

Het geluid is afkomstig uit pizzeria 'La Piccola Baracca', waar rond 15.45 uur een man naar binnenloopt. Hij opent daar het vuur en raakt twee mensen. Savic - de uitbater van de pizzeria - loopt nog naar buiten, maar zakt dan in elkaar. De Amsterdamse Serviër overleeft de schietpartij niet.

Een andere man wordt geraakt in zijn buik en is zwaargewond.

Schok
De schok is groot, zo vertellen getuigen aan AT5. Twee jongens die langs het plein fietsten hebben de schoten gehoord. 'We zagen een man voor de deur op de grond liggen met een groepje mensen erbij.' 'Het was vooral heel stil', vertelt een ander. 'Iedereen was vooral in shock van wat is hier nu gebeurd?'

Ondertussen ontfermen de hulpverleners zich over de slachtoffers en gaat de politie op zoek naar een verdachte. Die wordt al snel gevonden: de politie weet op de Admiraal de Ruijterweg een Volkswagen klem te rijden en de bestuurder aan te houden. In de auto van Cherif A. wordt een vuurwapen aangetroffen.

Djurovic
Al snel blijkt het dodelijke slachtoffer - vader van twee kinderen - niet het beoogde doelwit te zijn. De recherche gaat ervan uit dat de schutter het eigenlijk gemunt had op de beruchte Servische crimineel Jovan Djurovic. Hij is weliswaar ook geraakt, maar overleeft het schietincident.

Opvallend is dat er al eerder werd geprobeerd om een aanslag op zijn leven te plegen. Maar dat mislukte tot drie keer toe. Zo werd er in Servië een bom gelegd op het graf van zijn broer, dat Djurovic zou bezoeken. Maar het explosief ging te vroeg af.

Onduidelijkheid
Hoewel het beoogde slachtoffer inmiddels bekend is, blijft er nog veel onduidelijkheid bestaan over de dodelijke schietpartij op het Hugo de Grootplein. Zo is het nog niet helder wat de exacte reden voor de liquidatie is geweest.

Vandaag zal Cherif A. zich voor het eerst moeten verantwoorden bij de rechter.