Snowboardcrossers strijden in dichte mist in Canada

In het Canadese Big White is gedurende het weekeinde de World Cup neergestreken voor de snowboardcrossers. Er stond één individuele wedstrijd en een teamwedstrijd gepland, maar wegens het noodgedwongen annuleren van de World Cup in Feldberg van volgende week besloot men gewoon twee individuele wedstrijden te houden.

Vrouwen, eerste wedstrijd
De beste start was voor Belle Brockhoff en Michela Moioli, maar het was de Italiaanse olympisch kampioene die de leiding pakte. Brockhoff viel even weg, terwijl Raffaella Brutto en Nelly Moenne Loccoz streden om de tweede plek. Moioli sloeg een gat en ging overtuigend naar de winst, Brockhoff vocht zich terug en knokte zich via Brutto naar plek twee. Voor de 32-jarige Brutto was het pas de derde podiumplek uit haar carrière en de eerste in bijna zes jaar.

De eerste vrouwenfinale

Mannen, eerste wedstrijd
De pas 18-jarige thuisheld Eliot Grondin kende de beste start en nam voor de Italiaanse veteraan Omar Visintin de leiding. Alex Deibold en Kalle Koblet streden de hele finale achter hen om plek drie, tot ze onderuit gingen. Visintin opende met succes de aanval op Grondin, die in de laatste meters nog alles probeerde. Dat mocht niet baten en Visintin pakte de winst, voor de toch wel blije Grondin en Deibold, die eerder weer op de been was dan Koblet.

De eerste mannenfinale

Vrouwen, tweede wedstrijd
De Amerikaanse Faye Gulini en de Italiaanse Sofia Belingheri stonden in de finale, net als opnieuw Moioli en Brockhoff. De beste start was voor Moioli, die Gulini achter zich aan kreeg. Brockhoff schoof zich voorbij de Amerikaanse, waarna ze de aanval opende op Moioli. Dat leverde een zinderende finish op, waarin de Australische nét de zege pakte. Gulini hield Belingheri van zich af en eindigde als derde.

De tweede vrouwenfinale

Mannen, tweede wedstrijd
In de finale stonden de Oostenrijkers Jakob Dusek en Julian Lüftner, de Italiaan Lorenzo Sommariva en de Amerikaanse verrassing Senna Leith. Sommariva pakte bij de start de leiding, voor Dusek, die echter al snel gepakt werd door Lüftner en Leith. De Oostenrijker herstelde zich knap en achter winnaar Sommariva pakte de Oostenrijker de tweede plek terug: zijn eerste podiumplek ooit in de World Cup. Met zijn derde plek vierde Leith ook zijn eerste podiumplek ooit, Lüftner greep er naast.

Glenn de Blois zat er in tegenstelling tot de eerste wedstrijd wel bij in de knockoutfase, er waren immers geen kwalificaties, maar in de kwartfinales werd de Nederlander uitgeschakeld.

Volgende wedstrijd
De vorige wedstrijd was al bijna een maand geleden en na het annuleren van Feldberg duurt het ook weer even. Nog langer zelfs: begin maart gaat het circus pas weer verder in de Sierra Nevada, waarna in Veysonnaz het seizoen af wordt gesloten.

De tweede mannenfinale