Biatlete Herrmann stunt met perfect schieten

Biatlete Denise Herrmann heeft in het Sloveense Pokljuka de individuele wedstrijd over vijftien kilometer gewonnen. De Duitse ex-langlaufster schoot in het biatlon nog nooit foutloos, ook niet in de sprint met 'slechts' tien schoten, maar vrijdag viel alles perfect: Herrmann liet twintig treffers noteren.

Bij de vroege starters ging de strijd tussen Anaïs Bescond uit Frankrijk en de Italiaanse Lisa Vittozzi. Beiden weigerden een misser te schieten en na twintig treffers kwamen ze vrij kort na elkaar over de streep: Bescond was de snelste, Vittozzi gaf zes seconden toe. Hanna Öberg was echter een stuk sneller op de ski's en de wereld- en olympisch kampioene uit Zweden kon daarmee precies haar ene misser op de schietbaan goedmaken: ze dook zestien tellen onder Bescond's tijd aan de finish door.

De altijd snelle Herrmann heeft doorgaans moeite met het schieten, maar in de Sloveense sneeuw hield ze het hoofd ijzig koel. Alles ging raak en met een brede grijns verliet ze de schietbaan na haar vierde en laatste schietbeurt. Langlaufend was ze niet eens de snelste - dat was Justine Braisaz uit Frankrijk, die drie keer miste - maar toch verpulverde Herrmann de leidende tijd van Öberg met bijna een volle minuut. Met twintig treffers deed Franziska Preuss nog een poging, maar de Duitse eindigde op ruim twee minuten als vijfde.

De vanuit Noorwegen naar het België van haar moeder overgestapte Lotte Lie debuteerde in de World Cup en deed dat op een wijze die ze zich nog lang zal herinneren: ze werd 53e en was één van de zeven dames die alle twintig schijven omver schoten.