Burgemeester Amsterdam op bezoek bij bewoners met loden leidingen

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan een groep bewoners van Amsterdam-Noord die problemen hebben met de loden leidingen in hun huizen. Ze heeft toegezegd te willen kijken of de wet aangepast moet worden om loodproblemen aan te pakken.

De burgemeester ging vandaag in buurtcentrum De Driehoek aan de Waddenweg in gesprek met bezorgde bewoners en woningcorporatie Ymere.

"Wat ik nu zeker wil weten is dat er geen enkele bureaucratische belemmering is om heel snel aan het werk te gaan", zegt Halsema. Tijdens de bijeenkomst hoorde ze bijvoorbeeld van Ymere dat er problemen zijn met vergunningen om gaten te graven in straten. "Ja, dat kan niet", vindt Halsema. "Elke belemmering die er is moet onmiddellijk weggenomen worden."

Voor ze naar de ambtswoning verhuisde woonde Halsema in een oud pand in Amsterdam-Oost, maar had tot voor kort zelf ook nooit aan loden leidingen gedacht. Ze denkt dan ook dat de loodcrisis voor heel veel Amsterdammers een wake-up call is. "Ik bezat het huis vijftien jaar, maar ik heb het nooit gecontroleerd en er ook nooit aan gedacht, dus ik weet niet wat mijn kinderen binnen hebben gekregen."

Bezorgde bewoners
Een van de bezorgde bewoners is Lars van Swieten. Zijn vrouw sprak vorig jaar in december in de gemeenteraad nadat ze een miskraam had gehad. Een verband met lood in het water is niet te bewijzen, maar Lars verwijt het Ymere wel dat ze nooit zijn gewaarschuwd. "Ze hebben ook letterlijk tijdens een telefoongesprek gezegd: 'We hadden je kunnen waarschuwen.' Als je dat had kunnen doen, dan ben je dat denk ik moreel verantwoordelijk."

Aandacht lood
Volgens regiomanager Chris Pettersson van Ymere is de aandacht over gezondheid en lood de laatste tijd flink gaan verschuiven. "Sinds de metingen die we deze zomer hebben gekregen, hebben we gezegd dat we het anders moeten doen. We gaan de loden leidingen er niet meer stuk voor stuk uithalen, maar alle loden leidingen eruit halen."

Als gevraagd wordt of Ymere dit niet veel eerder had moeten doen, valt Pettersson in herhaling. "Wat ik al zei: Het denken daarover is veranderd. Uit het gesprek met Halsema is ook gebleken dat het gebruik van loden leidingen eigenlijk door iedereen uit het zicht was geraakt, en nu pas weer actueel is."

Meewerken buurtbewoners
Een andere zorg is dat bewoners de dupe kunnen worden van buren die niet willen meewerken aan het verwijderen van loden leidingen. "Als buurtbewoners niet willen meewerken aan het openbreken van hun vloer, zou ik in theorie nog gewoon lood in mijn water houden", zegt buurtvertegenwoordiger Daan Uilkema.

Halsema erkent dat dit ingewikkeld is. "Zeker in koopwoningen is er geen plicht om mee te werken aan het vervangen van leidingen. Dat is waarschijnlijk een probleem van wetgeving." De burgemeester wil hier daarom met de wethouders over praten. "Als dit een groot probleem is, wil ik kijken of ik hier vanuit Amsterdam druk op kan uitoefenen om de wet te veranderen."