'Duitse steden houden snellere treinverbinding naar Berlijn tegen'

De Duitse steden Bad Bentheim en Rheine vertragen het proces om een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn te realiseren. Om de reistijd tussen de twee steden te versnellen moeten de twee Duitse plaatsen worden overgeslagen, maar dat ligt gevoelig.

Op dit moment stopt de trein van Amsterdam naar Berlijn op zestien stations. Zes keer in Nederland en tien keer in Duitsland. De totale reistijd bedraagt daardoor bijna zesenhalf uur. Om de reistijd te verkorten is het overslaan van de stations Bad Bentheim en Rheine een voor de hand liggende oplossing.

Duitse plaatsen schrappen
Dat blijkt uit onderzoek van Radio 1-programma Reporter Radio dat het onderzoek naar de lijn van de provincie Overijssel onder de loep nam. De provincie kreeg de opdracht het onderzoek te leiden en voorstellen te presenteren. Uit verschillende plannen blijkt dat het overslaan van stations kan leiden tot het verkorten van de reistijd.

Maar de Duitsers zijn het niet eens met die plannen, omdat daarin wordt gepresenteerd dat voor het verkorten van die reistijd, de twee Duitse plaatsen komen te vervallen. Zij maken zich er daarom hard voor om vooral niet te onderzoeken hoeveel tijdswinst het oplevert als hun stations geen deel meer van het traject uitmaken.

Uit onderzoek van het programma blijkt dat de burgemeester van Bad Bentheim en politici uit Rheine, contact zochten met de provincie Overijssel en de EUREGIO (beiden doen onderzoek naar versnellen van de reistijd) en verzochten hen onderzoeken te doen waarbij hun stations niet zouden worden overgeslagen. Dit gebeurde in 2015.

Apeldoorn overslaan
Ook in Nederland was er wat ophef. In de plannen die in 2017 werden opgevoerd kwamen er flink wat Nederlandse steden te vervallen en blijven de eerdergenoemde Duitse plaatsen onderdeel van het traject. Daarop stapte de gemeente Apeldoorn naar de provincie Overijssel. In een nieuw scenario werd station Apeldoorn als internationale station overgeslagen en dat zag de gemeente niet zitten.

Onderzoeken beïnvloed
De provincie Overijssel werd verzocht onafhankelijk onderzoek te doen naar het verkorten van de reistijd, maar meerdere politici uit de verschillende steden deden een oproep het onderzoek zodanig te plegen, dat zij er niet de dupe van werden.

De provincie Overijssel zegt zich niet te herkennen in het beeld dat het onderzoek door de Duitse steden is beïnvloed. Rheine geeft toe een brief te hebben gestuurd, maar zegt dat het niet de bedoeling had het onderzoek te beïnvloeden. Ook Amersfoort geeft toe aan de bel te hebben getrokken. De burgemeester van Bad Bentheim kan het zich niet meer heugen. "Misschien klopt het, ik kan het mij niet herinneren. Het is van groot belang dat Bad Bentheim in het traject blijft."